FBI vyšetřuje ruského diplomata kvůli podezření ze špionáže

25. 10. 2013

čas čtení 1 minuta

Federální úřad pro vyšetřování (FBI) vyšetřuje ruského diplomata, který ve Washingtonu řídí program kulturní výměny. Měl údajně získávat mladé Američany jako agenty.

Současně vyslýchá Američany, kteří prošli programem Rossotrudničestvo vedeným Jurijem Zajcevem. Ten je současně i ředitelem Ruského centra pro vědu a kulturu ve Washingtonu.

Zajcev měl údajně kultivovat americké účastníky výměnného programu coby budoucí zpravodajská "aktiva". Program za Američany hradil veškeré náklady, včetně stravného, cestovného, vízových poplatků a noclehu. Cesty občas zahrnovaly pobyt v luxusních hotelech a setkání s ruskými vládními představiteli.

Zajcev údajně vytvořil seznam některých účastníků výměn s cílem zaměřit se na ně jako na budoucí špiony. Američtí představitelé ovšem neuvádějí, zda existuje důkaž, že někoho skutečně naverboval.

Zajcev má diplomatickou imunitu a americká vláda se může rozhodnout mu ji odejmout. To by Zajceva donutilo vrátit se do Ruska.

Ruské ministerstvo zahraničí vyjádřilo rozhořčení a odsoudilo podezření jako "fabrikace", které jsou "nepřátelského charakteru" a "nemají nic společného s realitou".

V rámci programu Rusko navštívilo asi 130 Američanů; podle ruského ministerstva zahraničí se za poslední tři roky ve více jak 50 zemích do programu zapojilo přes tisíc osob.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7227

Diskuse

Obsah vydání | 25. 10. 2013