Zapomeňte na Pandury

6. 12. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Ioan Grillo natáčel v muzeu mexické armády věnovaném boji proti drogové mafii. Kromě stříbrem vyzdobených Kalašnikovů, pětačtyřicítek vykládaných zlatem a diamanty nebo vycpaného služebního psa uvidíte autora pózovat také s ruskou pancéřovkou RPG-29 (v kódu NATO Vampir) a její tandemovou střelou PG-29 V.

Tato zbraň na vzdálenost 500 m prorazí až 750 mm homogenního ocelového pancíře, nebo první překážku (například mřížové pancéřování nebo aktivní pancéřování ERA) plus 600 mm homogenního pancíře za ním.

Standardním obrněným vozidlem AČR je obrněný transportér Pandur II. Jeho korba je navržena tak, aby na vzdálenost 100 m odolala průbojné střele kulometu ráže 14,5 mm.

Zbraně jako RPG-29, ale i výkonnější - jako moderní PTŘS - se budou stále častěji objevovat i v rukou různých polovojenských uskupení, včetně mnohem chudších, než jsou mexické Zetas; o standardních armádách pochopitelně ani nemluvě. Z vozidel v kategorii Pandurů se tak stávají pojízdné rakve, které by nanejvýš mohly sloužit jako obrněné taxíky ve válkách, v nichž dosud existuje cosi jako jasně vymezená fronta. Pěchota by v tom případě z Pandurů sesedla za frontou a došla na ni pěšky.

Jezdit v Panduru někam, kde se střílí ostrými, se opravdu silně nedoporučuje.

0
Vytisknout
14601

Diskuse

Obsah vydání | 9. 12. 2013