Začala záchrana posádky ruské výzkumné lodi uvízlé u Antarktidy

2. 1. 2014

čas čtení 1 minuta

Dlouho očekávaná záchrana dvaapadesátičlenné posádky ruské výzkumné lodi Akademik Šokalskij, která na expedici uvízla v antarktickém ledu, dnes konečně mohla začít. Pasažéři čekali více než týden. Ani jeden ze záchranných ledoborců k lodi nedokázal ledem proniknout, takže nakonec vrtulník čínského ledoborce Sněžný drak po částečném uklidnění počasí přepravuje zachraňované na kru nedaleko australského ledoborce Aurora Australis. Na palubu lodi je poté převáží malý člun.

Vrtulník převáží zachraňované vědce po dvanácti a záchranná operace může trvat až pět hodin. Všech dvaadvacet ruských námořníků zůstává dál na své lodi, která není ohrožena, ale pouze uvízla. Pasažéři budou převezeni do Tasmánie, kam by měli dorazit v polovině ledna.

Příliš silný led, sněhová vánice, mlha a silný vítr způsobily dlouhý odklad záchranné operace tří ledoborců, při níž se nakonec muselo improvizovat. Nejblíže se k ruské lodi v pondělí dostal právě australský ledoborec - přibližně na 20 km - ale i on se musel vrátit na volné moře.

Ruská výzkumná loď Akademik Šokalskij vyplula 28. listopadu z Nového Zélandu a nakonec při plavbě zamrzla zhruba 2 700 km jižně od tasmanského Hobartu. Nehrozí jí potopení a má dostatek zásob, avšak nemůže se hnout.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7405

Diskuse

Obsah vydání | 3. 1. 2014