Putin přicestoval na Krym

9. 5. 2014

čas čtení 1 minuta

Vladimír Putin přicestoval na Krym, kde se účastní prvních oslav Dne vítězství poté, co Rusko Krym anektovalo. Den vítězství je v Rusku pokaždé příležitostí k projevování silného ruského vlastenectví, připomíná deník Guardian. V Moskvě se ráno konala vojenská přehlídka, kde Putin zdůraznil, že ti, kdo porazili fašismus, nesmí být nikdy zrazeni - Moskva označuje prozatímní vládu v Kyjevě za "neofašisty".

V Sevastopolu dosáhly vlastenecké emoce neobyčejné intenzity. Desetitisíce lidí skandovaly "Rusko!" "Vítězství!" "Děkujeme!" a přehlídka 1000 vojáků, 60 vojenských vozidel, tisíců veteránů a mnoha dalších organizací trvala dvě hodiny. Putin bude přítomen letecké a námořní přehlídce se 70 letadly, což má symbolizovat sedmdesátileté výročí osvobození Sevastopolu od nacistické okupace, při čemž zahynulo více než 200 000 vojáků.

Těsně před Putinovým příjezdem na Krym přišly zprávy o násilí v ukrajinském přístavu Mariupol. Podle ukrajinského serveru Insider tam bylo usmrceno osm proruských aktivistů.

Na Leninově náměstí v Doněcku oslavovalo Den vítězství několik tisíc lidí. Několik mluvčích srovnávalo vítězství nad nacisty s "fašistickou chuntou" v Kyjevě. Činitelé v Doněcku vysvětlili v pátek, že referendum které se má konat v neděli, nebude o nezávislosti ani o připojení regionu k Rusku, ale jen o získání větší míry autonomie. Rusko požádalo o odložení tohoto referenda.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8502

Diskuse

Obsah vydání | 9. 5. 2014