V Doněcku a Luhansku hlasují tisíce lidí v referendu o samostatnosti

11. 5. 2014

čas čtení < 1 minuta

BBC k tomu uvedla: "Většina expertů souhlasí, že doněcké referendum nebude mít příliš velký význam pro region. I když touha po sebeurčení regionu je vysoká, pochybné podmínky, za nichž se referendum koná, i logistické problémy znamenají, že referendum těžko získá širokou podporu od místního obyvatelstva a bude přijato jako legitimní. Bez přímé pomoci z Moskvy jako na Krymu bude jeho výsledky zřejmě nemožné realizovat.

Reportér deníku Guardian Shaun Walker shrnul situaci na twitteru: "Obojí tato informace je pravdivá: "1. Referendum je podle všech normálních standardů fraškou. 2. Existují silná protikyjevská nálada a menší, ale rostoucí podpora pro separatismus.

Někteří lidé ironizují Doněckou lidovou republiku jako "Doněckou banánovou republiku", avšak podpora pro hlasování je velká. Většinou hlasují jen stoupenci separatismu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Ukrajinskou armádu a policii "podporují američtí žoldnéři"

11. 5. 2014

čas čtení < 1 minuta

Podle německého bulvárního listu Bild am Sonntag podporuje ukrajinskou armádu a policii 400 elitních vojáků ze soukromé americké bezpečnostní a vojenské firmy "Academi", dříve Blackwater. Zdrojem informací listu mají být tajné služby. Německá rozvědka i Bílý dům tuto informaci popřely.

Těžce ozbrojení žoldnéři prý koordinují útočné nájezdy proti proruským vzbouřencům kolem východoukrajinského města Slavjansk. Týdeník Der Spiegel připomíná, že soukromá firma Blackwater byla najata americkou vládou během války v Iráku pro různé vojenské akce a řada jejích zaměstnanců byla za usmrcení iráckých civilistů postavena před soud.

Podrobnosti v němčině ZDE

Skotští konzervativci byli nuceni zrušit konferenci pro mladé

11. 5. 2014

čas čtení < 1 minuta

Pobočka britské Konzervativní strany ve Skotsku pro mladé lidi byla nucena zrušit svou výroční konferenci v Edinburku v důsledku "nezájmu a klesajícího počtu členů".

Organizace Conservative Future Scotland (Konzervativní budoucnost Skotska), založená jako inkubátor pro novou generaci konzervativních politiků, měla v sobotu v Edinburku konat své výroční shromáždění. Akce však byla zrušena, protože se prodalo pouze 12 vstupenek.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Britská konzervativní vláda zavede zákaz, aby automobily předjížděly cyklisty

11. 5. 2014

čas čtení < 1 minuta

Britská vláda plánuje poskytnout přednost cyklistům na desítkách městských ulic. V nich bude rychlost automobilové dopravy omezena na 24 km/h a řidiči automobilů budou pokutováni, pokud předjedou cyklistu. Opatření se bude týkat jen těch britských měst, která mají aktivní politiku pro podporu cyklistické dopravy a dostala pro ni od centrální vlády dotace. Bude se týkat jen ulic, kde je slabší automobilový provoz, ale silný provoz cyklistický.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Nikdo naší svobodu za nás bránit nebude

10. 5. 2014

čas čtení 4 minuty

tisková zpráva

Iniciativa Ne základnám svojí činností i z pořádaných akcí získává poznatky o chování státních složek a médií, které velké části společnosti zůstávají utajeny.

Občané jsou médii ukolébáváni, že mají svobodu. Používat slovo demokracie, které je se slovem svoboda spojováno v našem mediálním, tak politickém prostředí, je podle našeho názoru spojení nepatřičné.

Naše iniciativa dochází k závěru: pokračuje zhasínání naděje, že jednání médií, řady politiků, silových složek státu v jejich postupné snaze o potlačení svobody projevu je jen pochybením jednotlivců, jejich neodbornosti při výkonu svěřené funkce.

CHANNEL FOUR NEWS;

Ukrajinská armáda v Mariupolu střílela i na civilisty

9. 5. 2014

čas čtení 1 minuta

Reportér Alex Thomson, živě z Doněcku: "Zaprvé, očekávejte známou vlnu odsouzení a upřímně řečeno propagandy ze všech znesvářených stran, poté, co se dnes stalo. Takže se soustřeďme na nesporná fakta, což je tohle: Dosud jsme neviděli vojenskou moc takovéhoto rozsahu, z takovýmito zbraněmi a vybavením, která by pronikla do centra města a byla tam použita k ovládnutí policejní stanice. Kyjev bude absolutně tvrdit, že toto byl legitimní cíl, avšak je naprosto jasné dnes večer, že nevinní neozbrojení civilisté se ocitli dnes uprostřed této vojenské akce a byli zastřeleni. Velkou otázkou dnes večer je, jak na to bude reagovat opozice, pokud bude reagovat, a je toto zásadní eskalace tohoto konfliktu? Než se podíváte dnes večer na mou reportáž, chci zdůraznit, obsahuje záběry, které někteří z vás mohou považovat za znepokojující."

V reportáži uvidíte i zastřeleného muže se zlomenou rukou v sádře, reportér cituje stížnosti místních obvyvatel, koho asi mohl tento muž ze zlomenou rukou ohrožovat. - V závěru reportáže Alexe Thomsona pochodují ozbrojení proruští vzbouřenci v Doněcku, nyní už bez masek na obličeji. Reportér k tomu konstatuje: "Kyjevská vláda proti tomu nemůže udělat vůbec nic."

Krize v Mariupolu pokračuje

10. 5. 2014

čas čtení 3 minuty

V městě Mariupol na jihu Ukrajiny pokračovaly vážné střety. Nemocnice potvrdily, že zemřelo nejméně pět lidí a 40 osob bylo zraněno, podle Anny Neistatové z organizace Human Rights Watch. Uvedla, že většina utrpěla střelné rány nohou a prsou z automatických zbraní. V jedné nemocnici bylo šest z patnácti obětí policisté. V ulicích ležely dvě mrtvoly, jedna z nich byl policista.

Ukrajinský ministr vnitra Arsen Avakov napsal na své facebookové stránce, že 20 separatistů bylo usmrceno a čtyři zajati, během operace, jejímž cílem bylo osvobodit policejní stanici v Mariupolu od "teroristů".

Místní obyvatelé měli jinou verzi události. Tvrdili, že policie přešla na stranu separatistů a že se stala terčem útoků ukrajinské armády. Avšak vzhledem k tomu, že šéf policie byl zajat separatisty, je pravděpodobnější, že v policii, stejně jako v celém městě, vládnou neshody o tom, kterou stranu podpořit.

PŘEČETLI JSME:

Nehorázné výmysly prezentované jako fakta

10. 5. 2014

čas čtení 1 minuta

Ruská i ukrajinská média prezentují nehorázné výmysly o druhé straně jako fakta, píše list Guardian. Zatímco obyčejní rusky mluvící lidé vnímají Ukrajince jako fašisty, Ukrajinci trvají na tom, že nejde o občanský konflikt, ale pouze o Ruskem řízené teroristické akce. Vůbec při tom neberou v potaz pocity rozsáhlých skupin populace, které podporují ozbrojené separatisty.

Metody obou stran přispívají ke stálému vyostřování atmosféry. Proruští separatisté neváhají bez jakýchkoli ohledů brát rukojmí, zatímco chování lidí stranících Kyjevu není podle The Guardian o nic lepší.

Zdroj:IDnes

Pozn. JČ: Je pozoruhodné, kolik českých uživatelů internetu propadlo zcela nekriticky propagandě obou znesvářených stran a berou vážně, na podporu svého ideologicky doktrinářského postoje vůči konfliktu na Ukrajině různá videa a fotografie, umístěné na internetu, aniž by vůbec brali v úvahu, kdy byly pořízeny, do jaké míry byly upraveny, kdo je jejich autorem a proč je zveřejnil.

ANALÝZA

EXKLUZIVNĚ Ekonomické konsekvence ukrajinského míru a jeho důsledky pro české podniky

9. 5. 2014 / Štěpán Kotrba, Veronika Kotrbová, Ilona Konířová, Monika Schottková, Veronika Šlegrová

čas čtení 71 minut

Ukrajinská krize se z boje o svržení prezidenta vyvinula v boj o moc mezi Západem a Ruskem. Již se nejedná o národní konflikt, ale o poměřování sil s tím, že Rusko volí asertivní cestu bránění přiblížení hranic EU a NATO hranicím země a Evropská Unie naproti tomu cestu diplomatickou, nicméně současně subverzně jištěnou zpravodajskými službami. Nyní je do hry zapojena i Česká republika, u které se jedná především o energetickou bezpečnost. Diplomaticko „demokratizační“ argumenty jsou ve světle finančních (sociálních) nároků ukrajinského režimu ale zjevně nepoměrné, až falešné. Desítky miliard EUR ukrajinských potřeb a milióny EUR příslibů – nota bene pod tlakem demonopolizačních, deregulačních a liberalizačních opatření utvoří z Ukrajiny extrémně chudého příbuzného. Energetická závislost země na ruském plynu a ropě není řešitelná v horizontu týdnů, ani měsíců. Rusko nasadí „evropskou“ cenu surovin, Ukrajina se ocitne v dluhové pasti a namísto demokracie bude stát před sociálním kolapsem. Stejně tak situaci bedlivě pozorují české podniky s aktivitami na východě – na Ukrajině i v Rusku. Jak jsou poznamenány české podniky současnou situací? Jsou vyhlídky do blízké budoucnosti spíše negativní nebo pozitivní?

Šéfka britského parlamentního výboru vyzvala veřejnost, aby bojkotovala firmu Amazon

9. 5. 2014

čas čtení 1 minuta

Margaret Hodge, předsedkyně parlamentního výboru Dolní sněmovny pro státní finance, vyzvala britskou veřejnost, aby začala bojkotovat firmu Amazon, protože ta loni zaplatila jen 4,2 milionu liber na daních, přestože prodala zboží v hodnotě 4,3 miliardy liber.

Hodgeová doporučila, aby si zákazníci našli alternativu k firmě Amazon poté, co bojkot od zákazníků loni donutil americký kavárenský řetězec Starbucks začít znovu v Británii platit daně.

Jak zjistit, kolik daní platí korporace v ČR?

9. 5. 2014

čas čtení 1 minuta

Zaujal mne dnešní text Šéfka britského parlamentního výboru vyzvala veřejnost, aby bojkotovala firmu Amazon, píše Kateřina Vojtíšková. Odkazuje se v něm na dřívější úspěšné bojkoty. Zajímalo by mne, zda by bylo možné zjistit u nás, kolik společnosti odvádějí na daních. Pokusila jsem se tuto informaci získat u jedné konkrétní korporace, ale Generální finanční ředitelství odmítlo informaci poskytnout. Paradoxně argumentovali tím, že výší daňového příjmu státu by údajně prozrazovali informace o majetku nepovinného subjektu. Tím si jistá tedy nejsem. Věděl by někdo, jak se k informacím legálně dostat?

Pozn. JČ: A v normálních zemích je výše majetku soukromých firem známa, neboť musejí každoročně podávat daňová přiznání a zprávy o hospodaření, které jsou veřejně k dispozici. I v ČR je už dlouho ze zákona povinností společností poslat každoroční účetní uzávěrku a další informace na www.justice.cz, kde se objevují tyto informace pod označením "sbírka listin".

Zde je například sbírka listin OKD, a.s., IČ 26863154: ZDE Takže zdůvodnění výše zmíněné firmy je dosti pochybné.

Letáky strany UKIP, že cizinci berou Britům práci, distribuují v Británii cizinci

9. 5. 2014

čas čtení < 1 minuta

Britská euroskeptická strana UKIP (United Kingdom Independence Party, Strana nezávislosti Velké Británie) rozšiřuje po Británii v těchto předvolebních dnech letáky, které tvrdí, že "Britští zaměstnanci jsou tvrdě postiženi neomezeným přístupem cizinců na britský pracovní trh". Stala se terčem kritiky, že se chová pokrytecky, protože k šíření těchto letáků platí pracovníky ze středovýchodní Evropy. Potvrdil to Andrew Spalis, spoluvlastník firmy distribující letáky Fast Leaflet, která pro UKIP distribuuje tyto letáky. Většina jejích zaměstanců je ze středovýchodní Evropy.

Jde pouze o jednu z mnoha kontroverzí, jimiž strana UKIP v posledních týdnech proslula.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Putin přicestoval na Krym

9. 5. 2014

čas čtení 1 minuta

Vladimír Putin přicestoval na Krym, kde se účastní prvních oslav Dne vítězství poté, co Rusko Krym anektovalo. Den vítězství je v Rusku pokaždé příležitostí k projevování silného ruského vlastenectví, připomíná deník Guardian. V Moskvě se ráno konala vojenská přehlídka, kde Putin zdůraznil, že ti, kdo porazili fašismus, nesmí být nikdy zrazeni - Moskva označuje prozatímní vládu v Kyjevě za "neofašisty".

Britští poslanci:

Snowdenova odhalení jsou "ztrapňující obžalobou" neefektivního dohledu nad britskými tajnými službami

9. 5. 2014

čas čtení 1 minuta

Odhalení whistleblowera Edwarda Snowdena ohledně toho, jak rozsáhlé je masové špehování obyvatelstva britskými tajnými službami, je "ztrapňující obžalobou" chabého dohledu a chabého právního rámce činnosti britských výzvědných a bezpečnostních služeb, varují britští poslanci.

V pátek byla zveřejněna ostře kritická analýza, kterou vydal parlamentní výbor Dolní sněmovny pro otázky vnitra. Tento nadstranický výbor požaduje radikální reformy dosavadního systému dohledu nad MI5, MI6 a GCHQ. Analýza arugmentuje, že dosavadní systém dohledu je tak neefektivní, že ochromuje důvěryhodnost výzvědných služeb i samotného parlamentu.

Pád Berlína v roce 1945 byl obrovskou vlnou sexuálního násilí

10. 5. 2014

čas čtení 5 minut

V nové knize The Fall of Berlin 1945 (Pád Berlína 1945) (Viking, 490 str., 29.95 dolarů) líčí britský historik Antony Beevor dramatické týdny ukončení druhé světové války jako "příběh plný krveprolévání, hrdinství a zbabělství, loajality a zrady, který byl už mnohokrát vyprávěn z vojenského a politického hlediska, z pohledu Velkých Dějin." Jenže nová kniha Antony Beevora obsahuje kromě tradičního líčení těchto událostí i něco podstatně nového. Jak na to poukázal recenzent deníku Washington Post, autor silně využívá dobových interview, deníků a dosud nepublikovaných osobních svědectví. Popisuje hrůzné násilí, spáchané v Berlíně na civilistech. Jeho pachateli byla převážně, nikoliv však výlučně, Rudá armáda. Hlavním námětem knihy The Fall of Berlin 1945 je sexuální násilí.

Původně vyšlo v BL ZDE v roce 2002.

Znásilňování žen jako válečná zbraň

10. 5. 2014

čas čtení 15 minut

Před nedávnem jsme publikovali základní informaci o knize historika Antonyho Beevora The Fall of Berlin 1945 (Pád Berlína 1945), který zdokumentoval, že sovětští vojáci v posledních týdnech války v Německu znásilnili statisíce žen. Od vydání knihy se přihlásily četné oběti tohoto znásilnění. Podrobněji se tím minulý týden zabýval pořad rozhlasu BBC Radio Four "Woman's Hour", který vysílal také rozhovor s jednou obětí ruského násilí, paní, které je nyní jednaosmdesát let.

Původně vyšlo v BL r. 2002 ZDE

Jak skončila v Praze druhá světová válka

10. 5. 2014

čas čtení 4 minuty

Od jara 1944 apelovala československá vláda v exilu na Čechy v Protektorátě, aby "okamžitě" "odstranili ze všech veřejných funkcí občany nepřátelských států a jednotlivce, kteří zradili Československou republiku anebo kteří kolaborovali s nepřítelem" a aby "zadrželi všechny tyto jednotlivce, aby neuprchli". (Zdroj: Frommer, B., National Cleansing: Retribution against Nazi Collaborators in Postwar Czechoslovakia [Národní očišťování: Retribuce proti nacistickým kolaborantům v poválečném Československu], Cambridge University Press, 2005, str. 51.).

Avšak k prvním známkám povstání v Protektorátu došlo teprve, až byl Hitler bezpečně mrtvý, Slovensko bylo úplně osvobozeno Rudou armádou a americká vojska už vstupovala do Čech ze západu. 1. května 1945, více než rok po volání do zbraně, které tehdy zveřejnila londýnská vláda, konečně došlo k prvním známkám organizovaného vzbouření proti nacistické moci, a to formou stávky ve Škodovce, několika střetů mezi Čechy a Němci a prvních kontaktů na spojenecké velení vojsk, které bylo žádáno o spojeneckou pomoc se svržením okupantů. 3. května 1945 vyhlásily německé úřady Prahu "nemocničním městem" a začaly evakuovat svá vojska, jenže ta se za dva dny vrátila jako posila pro jednotky SS, které neočekávaně musely čelit vzbouření, později známému jako pražské povstání a proměněnému v hrdinský mýtus, oslavovaný dodnes pamětními deskami a památníky po celém městě.

Pražské povstání začalo 5. května 1945, když skupiny Čechů okupovaly veřejné budovy - včetně budovy rozhlasu - a začaly vyvěšovat národní vlajky. Po městě docházelo k občasným přestřelkám. 6. května, téhož dne, kdy americká 16. ozbrojená divize dorazila do Plzně, převzala organizaci povstání Česká národní rada a nařídila stavbu barikád. (Luža, R., The Transfer of the Sudeten Germans: A Study of Czech-German Relations 1933-1962 [Odsun sudetských Němců: Studie česko-německých vztahů 1933-1962], New York University Press, 1964, str. 259-60).

Zpočátku si byli čeští vlastenci v Praze jisti tím, že americká vojska jsou v pouhé vzdálenosti 80 km, a vysílali rozhlasem naléhavé prosby o pomoc, na ně však nepřišla žádná reakce. Absence podpory od Spojenců, kteří stáli nečinně se založenýma rukama, zatímco podle odhadů bylo zbytečně usmrceno 1693 Čechů (a 935 Němců) v pouličních bojích a ve věznicích, provozovaných SS, se dostala do historie jako ostudná zrada obdobného druhu, jaké se stalo obětí i varšavské povstání. Avšak existovaly alespoň dva přesvědčivé důvody, proč Spojenci odmítli přijít na pomoc špatně načasovanému českému vzbouření.

Prvním, nejznámějším, vysvětlením, je, že "Velká trojka" (Sovětský svaz, Spojené státy a Británie) se už dohodly, že Sovětský svaz osvobodí skoro celé Československo a Pattonovým vojskům zůstane k osvobození jen území na západ od imaginární linie Karlovy Vary - Plzeň - České Budějovice.

Druhým důvodem, pokud lze důvěřovat generálu Jodlovi, šéfovi německé vojenské kapitulační mise, bylo to, že pražské povstání bránilo jeho vojákům, aby se vzdali, protože Jodl potřeboval rozhlasové zařízení, kterého se zmocnili Češi, aby odvysílal svým vojskům rozkaz se vzdát do sjednaného času příměří (půlnoc 8. května 1945). (Zdroj: Britský Public Record Office, Kew: Zpráva "České povstání: Historie událostí 30. dubna - 9. května 1945" [16. května 1945], HS 4/7, f. 4.). Vyvrcholením fiaska bylo, že první vojska, která vstoupila do Prahy - i když ruská - nebyla z Rudé armády, ale z Ruské osvobozenecké armády generála Vlasova (do té doby kolaborantské).

Mary Heimann, Czechoslovakia, the State that Failed, Yale University Press, 2009 a další vydání, str. 147-148.

Jaksi se vytratilo, že v květnu 1945 podstatně přispěli k osvobození Prahy vlasovci

9. 5. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

"Ruská osvobozenecká armáda" Andreje Andrejeviče Vlasova vznikla z ruských zajatců v německém vězení za druhé světové války, kteří chtěli bojovat proti Stalinově diktatuře, nikoliv však ve prospěch nacismu. Němečtí nacisté Vlasovově armádě nikdy nedůvěřovali, sice dovolili, aby vlasovovské jednotky vznikly, po většinu trvání druhé světové války jim však odmítli dát do rukou zbraně. Vlasovova armáda byla vyzbrojena teprve v samém konci války, kdy už německým nacistům hodně teklo do bot.

Zasáhla do bojů v Praze, a to proti německým nacistům. Kolem 5. května, kdy Američané po dohodě se Stalinem nepokračovali od Plzně směrem k Praze, přestože v Praze vzniklo povstání a rozhlas zoufale volal o pomoc. Rudá armáda ovšem musela nejprve do Berlína, Praha nebyla pro Stalina tak důležitá. Teprve z Berlína se vydala do Prahy. Mezitím němečtí nacisté v Praze zabíjeli tamější povstalce, proto vidíte dodnes na ulicích Prahy tolik pomníků.

V této situaci do bojů zasáhla Vlasovova armáda, která podstatně přispěla k osvobození Prahy - za pomoci pražských povstalců. Když už do osvobozené Prahy konečně až 9. května z Berlína dorazila Rudá armáda, vlasovce zatkla a poslala je do Stalinových koncentračních táborů. Vlasov byl popraven.

Podrobnosti najdete v knize Stanislava Auského Vojska generála Vlasova v Čechách: Kniha o nepochopení a zradě. 68 Publishers, Toronto, 1980, též Praha, Vyšehrad, 1992, 1996 a 2005.

Kati, pimprlata, blázni a zamilovaní

9. 5. 2014 / Lubomír Brožek

čas čtení 5 minut

Pro někoho je květen nejkrásnější měsíc v roce, což se ovšem netýká alergiků. A těch, pohříchu, utěšeně přibývá. Jedni jsou alergičtí na pyly, jiní na prázdné kecy profesionálních žvanilů. K prvním i druhým je květinový měsíc více než štědrý. Uvozuje ho magická filipojakubská noc, kdy se pálí čarodějnice a otvírají poklady. Kdo snad náhodou žádný poklad nenajde, má ještě možnost si na chléb svůj vezdejší vydělat prací.

Ukrajina: Mentalita obležení posouvá jihovýchod na pokraj občanské války

9. 5. 2014

čas čtení 7 minut

Sergej Čertkov se s těžkým povzdechem probírá stohem dokumentů. V oblastní administrativní budově v Konstantinovce v nedávných dnech nahradil papír emaily; počítače byly uskladněny na bezpečném místě, aby nemohly být uloupeny, pokud by budova byla obsazena ozbrojenými povstalci, píše v Guardianu reportér Shaun Walker.

Ukrajinská krize:

Připojení k Rusku plánováno ve dvou etapách

9. 5. 2014

čas čtení 3 minuty

Separatisté na východní Ukrajině plánují referendum o dvou kolech: Tuto neděli chtějí nechat hlasovat o nezávislosti a následující víkend o připojení k Rusku, píše Christian Wiesflog v Neue Zürcher Zeitung.

Kronikářka dnešních dnů

9. 5. 2014 / Marek Řezanka

čas čtení 13 minut

Je pro historii příznačné, že nejlepší kroniky nevznikaly v době prosperity a silných panovníků, ale v dobách krizí, chaosu a úpadku.

Pokud bych měl v současnosti někoho označit za "kronikáře doby", bude to Lenka Procházková. Člověk, který se nebál izolace a pronásledování za "minulého režimu" a který se nebojí být v určité izolaci také dnes. Proto, že nehodlá slevit ze svých zásad a hodnot, a odmítá se připojit k davu, který se během historie nemění. Je ve svých projevech stejný a konzistentní, stejně jako je konzistentní varování, že není radno z něj příliš vyčnívat.

Plánovalo US Navy už loni rekonstrukci námořní školy v Sevastopolu?

9. 5. 2014 / Martin Kunštek

čas čtení 3 minuty

Internetovými kanály se šíří zajímavá informace, která pokud by se ukázala jako pravdivá, tak by vysvětlovala a odůvodňovala bleskovou ruskou reakci na ukrajinskou krizi. Americký server na němž jsou zveřejňovány poptávky federálních úřadů u veřejných zakázek financovaných z federálního rozpočtu US General Service Administration měl již na podzim loňského roku publikovat poptávku na rekonstrukci námořní školy v Sevastopolu. Tehdy na Ukrajině, jak se lze dočíst v zadávací dokumentaci. Dnes v Rusku. Právě  tam, kde je dislokována ruská černomořská flotila. Dnes jde o součást Ruské federace. Donedávna měli Rusové námořní základnu v pronájmu od Ukrajiny.

Noam Chomsky poprvé v České republice

9. 5. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Známý americký jazykovědec a disident Noam Chomsky chtěl navštívit Československo už v pohnutém roce 1968, nicméně tehdy mu úřady nechtěly povolit vstup do země. To samé se mu přihodilo před čtyřmi lety, kdy chtěl navštívit Izrael a okupovaná palestinská teritoria; avšak předloni se mu poprvé podařilo vstoupit do pásma Gazy. Chomsky na začátku června zavítá do Prahy a Olomouce, kde bude mít několik přednášek, a to nejen na lingvistická témata. Debatovat se též bude o filozofii, vědě a současné politice. Profesor také projevil zájem navštívit některé židovské památky v České republice.

O plíživé privatizaci veřejného prostoru

8. 5. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Lenka Procházková, Eva Novotná a Marek Řezanka ve středu na pražském Hlavním nádraží zjistili, že svoboda projevu a svoboda shromažďovací se v tvrdém kapitalismu omezuje, aniž bychom si toho všimli. Je to jednoduché. Veřejný prostor, jakým jsou nádraží, se prostě prohlásí za prostor soukromý, pronajme se soukromé firmě (aniž by si toho kdokoliv všiml) a na tomto novém soukromém prostoru smí občan provádět pouze nakupování - jakákoliv jiná činnost je zakázána.

Je to daleko efektivnější než jakékoliv zákazy v komunistické diktatuře. Zavede se to nenápadně (počkejte, za chvíli například prohlásí pražský Dopravní podnik třeba zastávky tramvají za soukromý prostor!) a má to komerční zdůvodnění. Když si někdo nějaký veřejný prostor pronajímá, a tak ho občanům vlastně ukradne, aniž by o tom kdy rozhodovali či byli o tom nějak zpraveni, je přece z komerčních důvodů zcela logické, že se na tom zprivatizovaném prostoru zakáže všechno, co se pronajímateli nelíbí.

Že to tvrdě omezuje demokracii? To nikoho nezajímá a pokud proti tomu občané nepodniknou ve velkém počtu protestní kroky, omezování demokracie v České republice, která je už tak zoufalou obětí zahraničních nadnárodních společností způsobem, který by si třeba Němci nebo Britové nikdy nedali líbit - bude dál tvrdě pokračovat.

Ukrajinští separatisté uspořádají referendum o autonomii navzdory Putinovi

8. 5. 2014

čas čtení 1 minuta

Tzv. Doněcká lidová republika oznámila, že se v neděli bude konat referendum o autonomii navzdory Putinově přání, aby bylo odloženo. Koordinační výbor tzv. Doněcké lidové republiky oznámil po své čtvrteční schůzi, že se referendum o autonomii bude konat v neděli podle původního plánu. Separatisté v sousedním Luhansku také oznámili, že se referendum bude konat i v jejich regionu.

Po této zprávě poklesla hodnota akcií na ruské burze a kyjevská vláda zdůraznila, že bude dál pokračovat ve svých vojenských akcích proti "teroristům" ve snaze obnovit svou kontrolu nad městy Doněck a Luhansk, bez ohledu na rozhodnutí vzbouřenců o konání referend.

"Právě jsem hlasovali v Lidové radě. Datum referenda bylo stoprocentně podpořeno. Referendum se bude konat 11. května," řekl reportérům předák vzbouřenců Denis Pušilin.

"Miliony lidí chtějí v referendu hlasovat. I kdybychom měli hlasy proti uspořádání referenda, konalo by se stejně. Občanská válka už začala. Referendum ji zastaví a zahájí politický proces."

Kreml v této záležitosti takticky ustoupil po mnoha dnech sílícího napětí, v jehož rámci byly na Ukrajině usmrceny desítky osob.

Podrobnosti v angličtině ZDE

"Putin je zbabělec a zrádce"

8. 5. 2014

čas čtení 3 minuty

Ruský prezident Vladimír Putin požádal o odložení regionálního referenda o autonomii od Kyjeva, které se má konat v neděli. Avšak je nejasné, jak velký vliv má Putin na vzbouřence. "Putin je zbabělec. Bojí se, že přijde o své peníze," řekl deníku Guardian Rusem, člen slavjanské vzbouřenecké sebeobrany. "Namísto, aby pomohl zdejším ruským lidem, zrazuje nás. Zaplatí za to revolucí na Rudém náměstí. Rusové se na tohle nebudou dívat s rukama v klíně."

Čtyři rakve vystavené před pentekostálním kostelem na hlavním náměstí ve vzbouřenci ovládaném městě Slavjansk byly ve středu trpkou připomínkou lidských obětí zintenzivňujícího se násilí na jihovýchodě a východě Ukrajiny.

Reportáž z Oděsy

8. 5. 2014

čas čtení 5 minut

Britský ministr zahraničí William Hague obvinil Rusy, že na Ukrajině vyvolávají chaos, ale tentokrát jsme žádné úskočné agenty Kremlu nenašli. Dmitrij Vačylajev, kterého také zbili, se ptal: "Co si myslíte o naší demokratické vládě, vládě, kterou Británie a Amerika tak nadšeně podporují? Já ani nejsem součástí tohoto protestu, nejsem separatista. Byl jsem na cestě do práce, bydlím támhle v tom paneláku. Měl bych jít, jsem pojišťovací agent, možná se mi podaří prodat pár pojištění na ochranu před útoky kyjevské vlády..."

Neschopnost úřadů vůbec sdělit veřejnosti už čtyři dny po incidentu, kolik lidí zahynulo, vyvolává temné historky o mrtvolách v suterénu, které byly údajně tajně odnášeny kdovíkam a pohřbeny úřady. Na mrtvolách, říká se, jsou prý stopy mučení. Ženské oběti byly znásilňovány. Důkazy na podporu těchto tvrzení neexistují, avšak tyto historky kvetou v atmosféře zlovolné zášti a podezřívání, která tak trpce rozděluje Ukrajinu, píše v deníku Independent Kim Segupta. Z rozsáhlé reportáže dále vybíráme:

Většina z těch, co v Oděse zemřeli, byli proruští demonstranti. Někteří z nich se stali obětí vlastního násilí páchaného na ukrajinských nacionalistech, než byli zahnáni do slepé uličky řvoucím davem, který házel zápalné bomby. Obě strany používaly Molotovovy koktejly, ale většina z nich přilétávala zvnějšku.

Vzpomínky na budoucnost -- projev 7. 5. na Hlavním nádraží

8. 5. 2014 / Lenka Procházková

čas čtení 7 minut

V příloze posílám text projevu, se kterým jsem vystoupila na shromáždění občanů dne 7. května v prostoru Hlavního nádraží v Praze. Shromáždění začínalo krátce po druhé hodině a konalo se v podchodu vedoucím k nástupištím u pamětní desky věnované mužům, kteří padli v posledních dnech války při obraně nádraží. Shromáždění bylo v řádném termínu ohlášeno na Magistrátě hl. města a v předstihu jsme si také u provozovatele nejbližšího kiosku domluvili elektrické připojení reproduktorů a mikrofonu.

První dva řečníci přečetli své projevy, pak zazněla z nahrávky Krylova píseň "Pochod Gustapo" a k mikrofonu jsem přistoupila já. Začala jsem číst svůj příspěvek, ale po chvíli byl program narušen několika muži v černých uniformách, kteří požadovali, abychom prostor vyklidili. Vnímala jsem toto vyrušení jen kulisově a pokračovala v proslovu. Kameraman opustil své stanoviště, nechal zapnutou videokameru na stojanu a šel "narušitelům" vysvětlit, o co se jedná a že akce byla ohlášena. Kolemjdoucí se zastavovali a když jeden z uniformovaných mužů chtěl zaclonit kameru, udělali kolem ní ochranný kruh.

Pokračovala jsem v proslovu, pouze jsem zvýšila hlas, aby moje slova byla v hluku zřetelná. Pak přišli další uniformovaní muži - přivolaní členové státní policie a žádali, abychom akci ihned ukončili. Když jsme odmítli, odpojili nás od elektřiny. Takže už jsme jen mlčky zavěsili trikolóru a černou stuhu k pamětní desce. Na stuze je napsán stručný vzkaz padlým: "Chybíte nám, fašismus se vrací!"

Státní policisté nám pak při vzrušeném dohadování vysvětlili, že je přivolala soukromá ochranka pronajímatele prostor na nádraží. Naše ohlášení na magistrátu prý neplatí, neboť prostory nádraží jsou soukromé a podle "domovního řádu" se tam nesmí nic konat bez schválení pronájemce. Tím je jakási italská firma či společnost. Zbytek projevu jsem tedy dočetla improvizovaně v parčíku u Poslanecké sněmovny.

Spojenectví práce a solidarity

"Nemůžeme se stoprocentně ztotožnit s postoji Ruska"

8. 5. 2014

čas čtení 4 minuty

Proč se nemůžeme ve čtvrtek odpoledne zúčastnit demonstrace na Hradčanském náměstí, kterou organizuje Jiří Vyvadil

Vážení,

Slíbili jsme vyslat jednoho z mluvčích SPaSu, aby vystoupil na vaší demonstraci 8.května protože jsme předpokládali,že demonstrace vyzní jako protest proti různým formám fašismu, jako varování, abychom je už nikdy nepodcenili a aktivně s nimi bojovali, aby média o nich informovali objektivně a nezkresleně. Vycházeli jsme z předpokladu, že všichni řečníci budou mít zájem, aby se veřejnosti nelhalo, a budou prezentovat své různé názory na současnou situaci na Ukrajině, z nichž některé vyzní spíše jako podpora jedné ze znesvářených stran, jiní zaujmou kritické postoje k oběma stranám, ale že celkový dojem bude snaha o co nejvyváženější přístup k této citlivé problematice. Musíme ale přiznat, že jsme byli zaskočeni mediální prezentací demonstrace novým organizátorem, která zcela jednoznačně vyjadřovala podporu postojů Ruské federace, s čímž se nemůžeme ztotožnit. S politováním konstatujeme, že naše Spojenectví práce a solidarity bylo jmenovitě asociováno s touto prezentací, od níž se musíme distancovat a tak se musíme z účasti na demonstraci omluvit.

Pro vaši informaci přikládáme hlavní teze projevu, který se mluvčí SPaSu Jan Kavan chystal na demonstraci přednést.

Mluvčí SPaS:


Jan Kavan, Milan Neubert, Ilona Švihlíková
V Praze dne 8.května 2014

Pár poznámek na okraj "Dne vítězství"

8. 5. 2014 / Petr Kužvart

čas čtení 11 minut

Vážení čtenáři,

chtěl bych navzdory slavnostem a svéráznému povyšování generálporučíků rovnou na armádní generály a podobným povinným výročním oficiálním tanečkům zdůraznit několik mediálním mainstreamem zamlčovaných souvislostí.

Tak především je nebetyčný rozdíl mezi našimi stále ubývajícími veterány z domácího i zahraničního odboje z doby druhé světové války, kteří utíkali přes hranice zcela dobrovolně a do naprosté nejistoty, někteří přes Polsko, jiní třebas až přes Balkán a Blízký východ, aby se mohli zapojit dobrovolně do boje za zničený a momentálně neexistující stát - a dnešními českými žoldáky, kteří jsou vysíláni do míst válečných krizí vesměs rozpoutaných Západem ve jménu jeho sobeckých a přízemních zájmů!

ANALÝZA

Proč bude kvůli Ukrajině veselo za západní a východní oponou

8. 5. 2014 / Jan Campbell

čas čtení 10 minut

toho času v Alma Atě

Ti, kteří ještě věří, že se na Ukrajině bojuje za demokracii, že východní část Ukrajiny je loutkou Ruska, že sankce přinutí Putina k poddajnosti Západu, nebo že dojde k Západem očekávanému převratu v Ruské federaci, si budou pravděpodobně muset ještě počkat na splnění svých přání. Analogicky to platí zřejmě i pro Putina samotného, nehledě na to, že nikdo z nás neví, jaké má plány, jak bude reagovat na nové situace, které si lze jenom představit, ale ne prognózovat. Nikdo z nás neví, co bude.

I studie NATO, zadaná v roce 2004 pod názvem Multiple Futures, vypracovaná více než 8.000 vědci, politiky a vojenskými profesionály, může jenom ukázat na možnosti vývoje. Několik svého času představených možností se ale ukazuje pravděpodobně, některé se již potvrzují.

Poválečná Evropa a dnešek

8. 5. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Myslím, že teď 10 let po vstupu České republiky do EU a pár týdnů před evropskými volbami má obzvláštní smysl zamyslet se nad tím, co znamenal konec druhé světové války před 69 lety pro Evropu. Byl to konec jedné katastrofy a zcela reálná obava z další, možná ještě větší: z eskalace konfliktu mezi Západem a SSSR, ústícího do jaderné války.

Neue Zuercher Zeitung o návštěvě švýcarského prezidenta v Moskvě

Národní dialog na Ukrajině

8. 5. 2014

čas čtení 5 minut

OBSE a Kreml požadují národní dialog na Ukrajině. Na jednáních se mají podílet i současní držitelé moci na východě země. O prezidentských volbách se názory různí, píše Daniel Wechlin.

Kdo může řídit kapitalistický světový řád po zániku supervelmocí?

7. 5. 2014

čas čtení 6 minut

Abyste rozuměli společnosti, nestačí znát pouze výslovná pravidla. Musíte také vědět, jak je uplatnit: Kdy je použít, kdy porušit, kdy odvrhnout volbu, která se nabízí, a kdy jsme vlastně zavázáni něco udělat, ale předstírat přitom, že tak činíme ze svobodné volby. Pomyslete například jen na paradox nabídky předložené, aby byla odmítnuta. Když jsem bohatým strýčkem pozván do restaurace, oba víme, že zaplatí účet, ale nepochybně bych měl trochu trvat na tom, že zaplatíme oba - představte si mé překvapení, kdyby strýček prostě řekl: "Tak jo, zaplať to!", napsal v Guardianu Slavoj Žižek.

Ideologie nade všechno

7. 5. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Opravdu deprimujícím zjištěním z nynější krize na Ukrajině je, že v České republice zřejmě úplně zmizela schopnost neideologického vnímání skutečnosti. Politika se proměnila v kýč. Nezáleží na tom, jaká je skutečnost. Nikoho nezajímá zjišťovat, co se opravdu děje. Lidi jen opakují svou ideologickou písničku, buď "pravicovou" nebo "levicovou" (i když v poslední době se hodně komplikuje pojetí toho, co je vlastně co).

UKRAJINA:

Jak BBC dnes interviewovala britského ministra zahraničí

7. 5. 2014

čas čtení 12 minut

John Humphrys: A Rusko to tak nevidí, protože to,co Rusko vidí, je, že došlo k povstání proti zvolené vládě, dobře, byla zkorumpovaná, jestli chcete, a mnoho lidí přiznává, že byla, ale nicméně to bylo povstání proti zvolené vládě, to se proměnilo v krveprolití, vláda byla svržena, v čele tohoto povstání byla celá řada opravdu nechutných lidí, a my jsme je podpořili takovým způsobem, že se toho Rusko začalo bát. To jsme přece udělat nemuseli!

William Hague: No, to je propaganda, kterou -

John Humphrys: To není žádná propaganda, to jsou fakta!

Podívejte se, jak dnes ráno rozhlas BBC z Kyjeva interviewoval britského ministra zahraničí Williama Haguea. John Humphrys je veterán-novinář, je to jeden z nejautoritativnějších britských žurnalistů současnosti. - Bohužel, jak z rozhovoru uvidíte, britská vláda je hloupá, poznamenává Jan Čulík. Je to velmi nebezpečné. Jak ji měsíce sleduji, vidím politiky, jako je premiér David Cameron, ministr financí George Osborne či ministr zahraničí William Hague (ten je zvlášť omezený) - kteří se chovají jako patnáctiletí mladíci bez moudrosti, státnictví a lidské zkušenosti. Jsou to absolventi luxusních soukromých anglických škol, kde byli od útlého věku izolováni od vnějšího světa. Nic neznají, ničemu nerozumějí a ničemu se nenaučili. Hagueovy pokusy jednat s Rusy spatra - z titulu své zkušenosti patnáctiletého chlapce, jsou trapné a nebezpečné, jak na to svými otázkami poukazuje systematicky daleko moudřejší novinář John Humphrys. V angličtině je tento rozhovor v pořadu "Today" ZDE, od minuty 2.10.00.

Bolelo by to především nás...

7. 5. 2014 / Marek Řezanka

čas čtení 5 minut

Možná jsme si v poslední době zvykli, že označení někoho za fašistu je prázdnou nálepkou, již používá kde kdo k očernění kde koho. Proč bychom se tedy nyní měli děsit, jestliže někdo varuje před fašizací společnosti, před fašizací celé Evropy? Jak a proč k této fašizaci případně dochází? A co je její příčinou -- a co bude jejím důsledkem pro nás, občany?

Vy prolhaný svině

7. 5. 2014

čas čtení < 1 minuta

Vy sráči vymrdaný s timhle jste to už přehnaly, vy prolhaný svině ! napsal anonym, který se označil jako "Suchý", a pokračoval:

Toho člověka si vymyslel kdo ? Kdo vás za tyhle sračky platí ? Myslíte si že lidi jsou uplný kreténi ?

Názory všech možných stran je jedna věc ale to co děláte vy je manipulace a propaganda vy šmejdi ! Co si myslíte že děláte ? Jste pyšný na svojí práci ? Vaše mámy na vás budou pyšný ? Jděte do piče vaše Blitky.cz pro mě ode dneška přestávaj existovat .

Zajímavá úroveň argumentace, dodává Jan Čulík.

Ukrajina a hledání zkaženého Západu: Smutné poučení z intelektuálních dějin českého "okcidentalismu"

7. 5. 2014 / Jan Lukavec

čas čtení 12 minut

To, co se dnes děje na Ukrajině a jakou strategii zvolil Vladimir Putin, asi znalce příliš nepřekvapuje. Naopak, ruská dezinformační kampaň je přece vyzkoušená a má četné historické precedenty. Co mne ale na současné situaci zaráží nejvíce, je to, jak na ni reaguje česká veřejnost. Ta dává v nemalé míře zapravdu Rusům a chce se bránit proti tomu, aby se Američané údajně vměšovali do evropských záležitostí.

Ukrajinská krize se zhoršuje uprostřed intenzivních bojů a varování před občanskou válkou

7. 5. 2014

čas čtení 3 minuty

Ranění a mrtví jsou na obou stranách. Kyjev se snaží získat kontrolu nad východem země a Rusko požaduje, aby se vzbouřenci směli účastnit vyjednávání

V úterý probíhaly těžké boje na východní Ukrajině. Region byl stále na pokraji občanské války. Pokusy o diplomatické řešení nikam nevedou. Rusko požaduje, aby vzbouřenci, kteří ovládají velkou část východu i jihu země, byli zahrnuti v rozhovorech s kyjevskou vládou a měli s ní rovné postavení.

Byla ve Washingtonu legálním způsobem ustanovena vojenská junta?

7. 5. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Nejvyšší soud Spojených států amerických v uplynulých dnech zamítl žalobu známých amerických osobností, jako jsou Noam Chomsky, Daniel Ellsberg nebo Chris Hedges, kvůli paragrafu 1021(b) (2) kontroverzního zákona NDAA, který americké armádě umožňuje zadržet americké občany "podezřelé z terorismu" a věznit je "na dobu neurčitou" ve vojenských "detenčních centrech", aniž by jim bylo umožněno podstoupit řádné soudní řízení. NDAA je návrh zákona schvalující národní obranu, který je každý (fiskální) rok s různými dodatky začleňován do právního systému USA ZDE.

Manažeři: "Na pražském Hlavním nádraží je zákaz shromažďování"

7. 5. 2014

čas čtení < 1 minuta

Byla jsem dnes po 14. hodině na Hlavním nádraží a zúčastnila se shromáždění občanů u pamětní desky padlých hrdinů za německé nacistické okupace. Po přečtení příspěvků paní Lenky Procházkové, Evy Novotné a Marka Řezanky byla akce přerušena nejprve "sekuriťáky" povolaným policistou a jeho chlapci. Přestože svolavatelé měli povolení od Magistrátu, vyžadovala policie a zástupci pronajímatele Hlavního nádraží, aby akce byla okamžitě ukončena. Nesměla jsem ani fotit, to vše prý zakazuje "domovní řád", píše Martina Franzová.

Cizí válka

7. 5. 2014

čas čtení 3 minuty

S úžasem se hovoří o tom, že na Ukrajině může začít občanská válka. Cože? Kvůli čemu?

Současně je třeba připomenout staré rčení, že "volby jsou občanskou válkou vedenou hlasovacími lístky". Nebo že demokracie je "studená občanská válka". Pokud se zbavíme infantilních iluzí a pokusíme se žít v dospělém světě, nezbývá než pochopit, že v normální společnosti jsou všemožné konflikty mezi sociálními skupinami prostě nevyhnutelné. A to vlastně znamená, že je nevyhnutelná i občanská válka. Otázkou je pouze to, v jaké formě bude probíhat - zda ve "studené", nebo "horké", napsal na svém blogu moskevský sociální psycholog Alexej Rošin.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za březen 2014

18. 4. 2014

čas čtení 2 minuty

V březnu 2014 přispěli čtenáři finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 46 819 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v lednu 2014 částkou 3088,22 Kč.

Zůstatek byl koncem března 2014 325 206,53 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 166 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

88802