Krize v Mariupolu pokračuje

10. 5. 2014

čas čtení 3 minuty

V městě Mariupol na jihu Ukrajiny pokračovaly vážné střety. Nemocnice potvrdily, že zemřelo nejméně pět lidí a 40 osob bylo zraněno, podle Anny Neistatové z organizace Human Rights Watch. Uvedla, že většina utrpěla střelné rány nohou a prsou z automatických zbraní. V jedné nemocnici bylo šest z patnácti obětí policisté. V ulicích ležely dvě mrtvoly, jedna z nich byl policista.

Ukrajinský ministr vnitra Arsen Avakov napsal na své facebookové stránce, že 20 separatistů bylo usmrceno a čtyři zajati, během operace, jejímž cílem bylo osvobodit policejní stanici v Mariupolu od "teroristů".

Místní obyvatelé měli jinou verzi události. Tvrdili, že policie přešla na stranu separatistů a že se stala terčem útoků ukrajinské armády. Avšak vzhledem k tomu, že šéf policie byl zajat separatisty, je pravděpodobnější, že v policii, stejně jako v celém městě, vládnou neshody o tom, kterou stranu podpořit.

V Mariupolu vládla po odchodu ukrajinské armády zuřivost, zintenzivněná faktem, že mnoho lidí předtím bylo v euforii v důsledku předchozí oslavy Dne vítězství. V davech došlo k několika potyčkám, ale hlavní hněv byl zaměřen proti Kyjevu.

"Už nikdy s těmi špinavými fašisty nebudeme koexistovat. Ukrajina jako země skončila," řekl Vladimír, 27. "Představte si, že sem přijedete v Den vítězství a uděláte tohle."

V Café Arbat, kde byly na zemi viditelné kaluže krve, svědčila jedna z číšnic, Lena, že ukrajinští vojáci tam zastřelili tři neozbrojené muže. "Nepodporovala jsem až do dneška ani jednu stranu, ale poté, co jsem tohohle byla svědkem, mám pocit, že chci vzít do rukou zbraň a ty lidi zastřelit," řekla. "Je mi padesát a oni mě donutili, abych padla na zem a schovávala se před kulkami, v mé vlastní kavárně, v mém vlastním městě."

V noci v Mariupolu místní separatisté znovu vybudovali barikády v centru města a vrátili se k budově státní správy, nyní zpoloviny zničené požárem, která byla za minulý týden dvakrát dobyta a pak opuštěna ukrajinskou armádou. Mnoho lidí očekávalo, že se armáda přes noc vrátí. Z videozáznamů z pátku zdá se vyplývá, že ukrajinští vojáci stříleli na neozbrojené demonstranty. Na jiných záběrem ozbrojení demonstranti v davu opětovali vůči ukrajinským vojákům palbu.

Davy v městě však s jistotou argumentovaly, kdo nese za všechno vinu. Velká skupina mužů zaútočila na osamoceného zastánce názoru, že Kyjev i Mariupol by měly společně žít v míru. Muži mu rozbili o hlavu láhev od piva a on pak z náměstí utekl.

"Je to samozřejmě všechno strašlivé, tohle pití a nekulturní chování," řekla Nina Tuvajeva, přihlížející důchodkyně. "Jsem proti tomuhle všemu, chci jednotnou Ukrajinu, zemi, která by byla jako Švýcarsko nebo Belgie, ale oni to nechtějí, takže nyní je naší jedinou nadějí Rusko. Ukrajina skončila."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10276

Diskuse

Obsah vydání | 9. 5. 2014