Rusko požaduje dialog mezi Kyjevem a regiony

12. 5. 2014

čas čtení 2 minuty

Rusko uvedlo, že "respektuje" výsledky referend o nezávislosti na východní Ukrajině, ale požádalo o dialog mezi vládou v Kyjevě a jihovýchodními regiony Ukrajiny. Dalo najevo, že anexi jihovýchodní Ukrajiny neplánuje.

Podle předběžných výsledků, které oznámily nové úřady v Doněcku a v Luhansku hlasovalo v neděli pro státní suverenity 90 a 96 procent voličů. Referenda, která Kyjev označil za nelegitimní, byla zorganizována ve spěchu a došlo při nich k četnému porušování volebních zásad.

Nicméně na jihovýchodě Ukrajiny vážně sílí nálada vzdory, zejména v důsledku toho, že operace ukrajinské armády způsobily celou řadu raněných a mrtvých. Je obtížné posoudit, kolik osob podporuje ozbrojenou vzbouřeneckou okupaci vládních budov a oddělení regionu od Ukrajiny, ale je zjevné že emoci jsou vzepjaté, upozorňuje deník Guardian.

"V Moskvě respektujeme vůli lidu doněckého a luhanského regionu a počítáme s praktickou realizací výsledků referenda civilizovaným způsobem, bez opakování násilí a prostřednictvím dialogu," uvedl ve svém prohlášení Kreml.

Na tiskové konferenci v Moskvě v pondělí přečetl ministr zahraničí Sergej Lavrov toto prohlášení a dodal, že jen ruské televize "říkají pravdu v reálném čase", kdežto západní média skrývají skutečné příčiny.

Východní regiony Ukrajiny vstupují do nejisté situace, kdy napětí a hněv sílí na obou stranách. Ukrajinská armáda a s ní spojené polovojenské jednotky zabíjely minulý týden v Mariupolu a o víkendu v Krasnoarmejsku civilisty. Naproti tomu vzbouřenci v Doněcku berou rukojmí z řad proukrajinských aktivistů a jsou obviňováni z mučení. Není jasné, zda jsou obě strany připraveny k rozhovorům.

Prozatímní ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov v pondělí zdůraznil: "Fraška, kterou teroristé nazývají referemdum, nebude mít žádné právní důsledky kromě důsledku trestní odpovědnosti pro ty, kdo ji zorganizovali."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9353

Diskuse

Obsah vydání | 14. 5. 2014