Očité svědectví z Ukrajiny

13. 5. 2014 / Pavel Kalenda

čas čtení 7 minut

Rád bych Vám podal nejnovější informace přímo z Krymu, ale ty mám nyní jenom zprostředkované od svých přátel, protože dále než do Džankoje jsem se na Krymu nedostal a byl jsem deportován do Melitopolu na Ukrajině. Nyní jsem v Kyjevě na konferenci. O tom budu psát níže, píše Pavel Kalenda.

Stalo se to tak, že 20.3., tedy týden po připojení Krymu k Rusku, jsem požádal Rusko o víza (elektronické podání). Agentura (nebudu jmenovat) jim zkoušela předat můj pas a foto a další dokumenty, jako například smlouvu mezi AV ČR a Vernadského Univerzitou. Ambasador jim sdělil, že víza nejsou potřebná. Agentura mi 24.4. vrátila vše včetně poplatků za víza zpět, přičemž na hranicích jsem se dozvěděl, že od 22.4. ruská strana striktně vyžaduje víza. Se mnou se tak ve "vězení" na nádraží ocitly například 2 průvodčí z ukrajinských vlaků, jeden inženýr z Kyjeva a další lidé.

Po mailech mám tak informace ze Sevastopolu, ze své stanice. Elektřina na stanici byla vypnuta už v únoru, tedy před referendem, protože Univerzita neměla na žádné výzkumné činnosti od kyjevské vlády peníze. Také pracovnice, dr. Olga Boborykina, která byla vedoucí podzemní laboratoře, přišla už k 1.1.2014 o práci. Pry dočasně na jeden rok. Toto vše bylo způsobeno téměř úplným ekonomickým kolapsem předchozí (Janukovyčovy) vlády. Jinak je paradoxní to, že téměř celý Krym volil Janukovyče (byl jsem tam v době voleb), který pro ně znamenal orienatci na Rusko a spolupráci taky s EU.

Nyní o současné situaci:

Elektřina je na celé Ukrajině tak levná, že dosud nikdo neřešil její spotřebu. Jestli nyní dochází k nějakým výpadkům, tak to může být způsobeno jak lokálními stávkami v uhelných revírech, nebo taky neochotou Ukrajiny dodávat elektřinu na Krym.

O tom mám jen spekulace a nikoli ověřené informace.

Zato dnes jsem si ověřoval, jak je to s dodávkami vody.

Obyčejně bylo na Krym dodáváno cca 60m3/s a dnes se dodávky snížily na cca 1/3.

Podle novin z Kyjeva za to může jednak neochota Krymu za vodu platit a jednak "útěk" ukrajinské obsluhy z Krymu.

Obojí může být propaganda ukrajinských médií, protože také voda je zde velice levná a Krym dostal značnou sumu rublů z Moskvy právě na tyto potřeby.

Já osobně se domnívám, že se může jednat o částečnou diverzní revanšistickou akci ukrajinských národoveckých sil - prostě zastavili kohoutky.

Stejný typ řešení jsem slyšel v Kyjevě z několika stran, že by rádi udělali i s plynem - tedy neplatili za něj a donutili Rusko zavřít kohoutky.

Co se týče ranu na banky na Krymu - nemám informace, ale dosud platí zde jak rubl tak i hrivna. Ta však v posledních týdnech prudce padá s tím, jaké jsou podmínky MMF o nutném zdražení plynu a tím i benzínu na Ukrajině.

Nedivil bych se proto, kdyby obyvatele houfně měnili hrivnu za rubl v poměru 1:1, pokud to ještě jde.

Jinak zde v médiích včera proběhla informace, že očekávají v roce 2014 na Ukrajině inflaci 12-14%. Podle mě to bude více už proto, že mi ve Lvově sdělili, že už plyn zdražil o 40-50% a benzín bude následovat, protože je na něj navázaný.

Nyní pár postřehů přímo z Majdanu. Ten má velkou podporu mezi obyvateli (i vzdělanými), protože ve shodě s místní propagandou - podařilo se svrhnout nenáviděného diktátora a hlavně defraudanta Janukovyče. Všechny ekonomické problémy Ukrajiny podle nich způsobil on.

Co je vidět v Kyjevě je to, že je zde velice silná vrstva oligarchů, kteří musí jezdit pouze nejmodernějšími SUV. Střední třída v automobilech prakticky neexistuje a naopak ve Lvově, Melitopolu a na Krymu jsem viděl převahu starých Moskvičů. Je jasně vidět, kdo byl u zdroje a toků peněz. Tam zmizel majetek Ukrajiny.

Jinak samotný Majdan se změnil v pouťovou atrakci a tragikomedii. Mezi jasně detekovatelnými fašistickými silami, národovci, EU demokraty, veterány všech válek a naivními bojovníky se dnes pohybují Lišky stavebního spoření, plyšoví tygři, prodávají se zde cukrové vaty, papuče, čepičky a všechny další tretky jako na pouti. A to vše před pietním tablem s fotografiemi padlých revolucionářů.

Já sám jsem si koupil kožené papuče za 70 hřiven, čepičku Manchester United za 60 hřiven, zmrzlinu za 20 hřiven a udělal cca 5 fotografií mládeže s bojovníky z Majdanu (byl jsem o to požádán).

Všichni společně nadávají na Putina, že anektuje cizí území, posílá diverzní skupiny na Krym a do východních částí Ukrajiny, platí banditům 500 hřiven za to, že se postaví proti ukrajinské armádě a i za to, že pod samopaly drží v jejich domovech obyvatele, nesouhlasící s odtržením od Ukrajiny.

Těchto obyvatel má být cca 70% (podle vyjádření jednoho docenta na Geologické fakultě v Kyjevě).

Ještě větší propagandistický blábol jsem slyšel o tom, že na Krymu hlasovalo pouze 30% obyvatel a zbytek dopočítali tak aby to vyšlo. Podle toho, co jsem zjistil z internetu, tak tam hlasovalo 83% obyvatel a "za" bylo 93% hlasujících.

Dnes jsem obdobná čísla slyšel i o včerejším referendu. Podle internetu bylo "za" 90% hlasujících a k urnám přišlo více než 70% obyvatel. Podle místní propagandy to bylo tak, že přišlo jen 30% a z nich jen 60% hlasovalo pro odtržení. Zbytek byl dopočítán.

Zatím se do Kyjeva nedostala zpráva z Bildu, že na východě Ukrajiny operuje cca 400 příslušníků Blackwaters (nyní Academi).

Zato na lokální televizi běží v jednom kuse "zpravodajství" o tom, jak banditi rabují obchody na východě, podřezali zastupitele v Kramatorsku (podle opačných zdrojů byl odsouzen a pověšen za to, že nechal postřílet 20 členů milicí a 15 civilistů), jak teroristi musí být odsouzeni a jak ruská propaganda pomátla hlavy lidem na východě.

Lokální televize volí pouze nejtvrdší slova (teroristi, kriminalita, vraždy, rabování) vůči rebelům a nechce s nimi vyjednávat a chce zachovat unitární stát i za cenu krveprolití.

Toto jsme dnes diskutovali po konferenci a ukazuje se, že při stávajícím rozložení sil a nálad toto nemá klidné a mírové řešení.

Začínající občanská válka (podle některých už probíhající), se tak může rozrůst v mezinárodní konflikt se zatažením Ruska do bojů. A odtud už nebude daleko k válce, revidující výsledky první a druhé světové války.







0
Vytisknout
21520

Diskuse

Obsah vydání | 15. 5. 2014