Volby v Indii vyhrál drtivou většinou nacionalista Narendra Modi

17. 5. 2014

čas čtení 1 minuta

Kontroverzní nacionalistický politik Narendra Modi (63) přislíbil po svém volebním vítězství, že bude pracovat pro všechny Indy, jichž je dnes 1,25 miliardy. Jeho strana Janata (Lidová strana) podle provizorních výsledků získá nejméně 350 z 543 poslaneckých křesel v indické dolní sněmovně. Kongresová strana, která vládla od roku 2004, zřejmě nezíská o moc více než 60 křesel. Podle expertů došlo k zásadní změně v indické politice.

Modi je obviňován, že je proponentem sektářských předsudků. Ve svém povolebním projevu se snažil tvrdit, že nebude v zemi vyvolávat konflikty. Tento někdejší prodejce čaje zahájil svou politickou kariéru v pravicové hinduistické organizaci. Málokdo očekával tak drtivé vítězství. Podle Modiho je jedinou možnou budoucností Indie hospodářský rozvoj, a s touto argumentací stamiliony voličů souhlasily. Vláda Kongresové strany byla postižena obviněními z korupce, nebyla schopna zamezit inflaci ani přivodit v zemi hospodářský růst.

Modi je však obviňován, že připustil, nebo dokonce rozdmychával v roce 2002 nepokoje ve státě Gujarat, který spravoval 13 let. Při těchto nepokojích zahynulo tisíc muslimů. Násilí následovalo po žhářském útoku na vlak, v němž cestovali hindští poutníci. 59 z nich v požáru ve vlaku zahynulo.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7756

Diskuse

Obsah vydání | 20. 5. 2014