Modi chrání domácí trh a bojuje proti globalizaci

17. 5. 2014

čas čtení 4 minuty

Pan Daniel Veselý ve svém článku definoval jednu zásadní hypotézu, dle které v Indii pravděpodobně po nedávné výhře ve všeobecných volbách dojde snad k útokům na muslimské obyvatelstvo. Rád bych pana Veselého opravil v několika dalších nedostatcích, které jeho článek obsahuje, píše Vít Gilánik.

Nový premiérem Indie byl, po dekádě vlády Indického národního kongresu, zvolen Narendra Modi, člen indické politické strany Bharatiya Janata Party (Indická lidová strana) mající dlouholetou tradici, která opravdu inklinuje k náboženské a národnostní separaci indického obyvatelstva. Pan Veselý ve svém článku nastínil, že premiér Modi pravděpodobně odsune veškeré muslimské obyvatelstvo z Indie zpět do Pákistánu, ba co více, že nastane brutální perzekuce. Modi se nikdy netajil svým negativním postojem vůči muslimské menšině (která opravdu čítá kolem 14% indického obyvatelstva) a příslušností ke skupině Rasthriya Swayamsevak Sangh (RSS), která je jakýmsi indickým národně orientovaným bratrstvem. Nutno dodat -- toto uskupení bylo jednu dobu dokonce považováno za legální a legitimní politickou stranu Indie. Bohužel poté, co člen RSS Náthuram Godse zabil Mahátmu Gándhího, byla strana zakázána a přesunula se do ilegality. Narendra Modi však není pouze sám, kdo kdy členem RSS byl, je a bude. V elitě indické politiky najdeme členů RSS mnohem více a proto mnoho Indů tento fakt vůbec neznepokojuje. Vysvětlení je jednoduché -- za dob indicko-pákistánských rozbrojů bylo verbování do uskupení Rastrhiya Swayamsevak Sangh velmi jednoduché a rychle širitelné nikoliv dle ideologie Hitlera, Mussoliniho a či jiných, ke kterým autor původního článku hlavní myšlenky přirovnává, nýbrž podle pamfletu Hindutva sestaveného Vinayakem Damodarem Savarkarem v roce 1923, tedy mnohem dříve, než samotný Hitler a Mussolini mohli razit svůj ideový proud. Rasistický podtext pamfletu je však v textu jistě zjevný, nikoliv totožný.

Obvinění Modiho z proběhlého masakru v Gudžarátu v roce 2002, který byl protimuslimsky zaměřen, se dostalo až k nejvyššímu soudu. Speciální vyšetřovací tým zkoumal až do roku 2009 možná pochybení ze stran gudžarátské vlády a především tehdejšího guvernéra Narendry Modiho. Nejvyšší soud v tomto roce také na základě nedostatků důkazů byl nucen jméno nově zvoleného premiéra očistit a zbavit jej všech obvinění. Muslimskému obyvatelstvu Indie je de iure zaručena svoboda vyznání a v případě indického kastovního systému i zákaz nedotýkatelnosti. I muslimové se účastnili těchto monstrózních voleb a podle posledních zpráv agentury Reuters to vypadá, že Modi získal v některých státech kolem polovičního počtu hlasů muslimské minority pro svou BJP, kterou Modi přesvědčil vytažením Indie z problémů jako inflační krize, krize deficitu běžného účtu, nedostatku pracovních míst a všude se rozpínající globalizace. V poslední době Indie zažívá zpomalení HDP, které tak velkou zemi s obrovským množstvím lidského potenciálu velmi trápí.

Narendra Modi je opravdu chápán jako ekonomicky progresivní oproti svému oponentu Rahulovi Gándhímu, který reprezentoval Indický národní kongres. Zde bych rád pana Veselého opravil -- slavný indický rod Néhrú -- Gándhí nemá nic společného s Mahátmou Gándhím, který pro změnu nemá zas tolik společného s Indickým národním kongresem. Jde o shodu jmen a INC po dlouhé roky dominoval rod Néhrů - Gándhí.

Modiho ekonomická politika však spíše směřuje k protekcionismu a k upřednostnění domácích produktů a indického trhu jako takového. Ve svém volebním manifestu se BJP dokonce zavázala ke snížení počtu velkých zahraničních firem působících na v Indii. Z tohoto důvodu byl nedávno odmítnut vstup Walmartu, Tesca a oděvního řetězce Hennes & Mauritz do Indie. V čem však nový premiér chce ve fiskální politice Indii pomoci, je snížení byrokracie, udělování obchodních povolení a zjednodušení procesu zakládání firem mimo-indickým subjektům.

0
Vytisknout
9041

Diskuse

Obsah vydání | 20. 5. 2014