Skotská televize odvysílala první veřejnou debatu k referendu o nezávislosti

6. 8. 2014

čas čtení 1 minuta

Skotský premiér Alex Salmond a lídr probritské organizace Better Together Alistair Darling se včera večer utkali v televizní debatě o tématu možné nezávislosti Skotska. Referendum na toto téma proběhne 18. září.

Někteří komentátoři tvrdí, že většina Skotů se už rozhodla, jiní považují tyto debaty za šanci příznivců nezávislosti získat na svou stranu nerozhodnuté voliče.

Alex Salmond byl podle skotského listu Daily Record favoritem debaty, vystupuje však velmi bojovně, zatímco jeho protivník má spíše technokratický styl. Odpůrci nezávislosti doufali, že Salmond svým přístupem některé diváky odradí, což se podle hlasování diváků pro list Guardian zřejmě částečně stalo. 47% dalo přednost Darlingovi, 37% Salmondovi, 15% zůstává stále nerozhodnuto.

Salmond argumentoval, že Skotsko řídí vláda z Westminsteru, kterou Skotové nevolili, zatímco v případě nezávislosti budou mít vždy vládu, kterou si zvolí. Skotsko je podle něj bohatá země s mnoha přírodními zdroji a nezávislost mu umožní stát se prosperující a spravedlivou společností. A nikdo nemůže podle něj Skotsko řídit lépe, než sami Skotové.

Darling se naopak snažil prezentovat nezávislost Skotska jako nedořešený hazard.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7633

Diskuse

Obsah vydání | 8. 8. 2014