Podrobnosti k Salmondově rezignaci

19. 9. 2014

čas čtení 1 minuta

  • Salmonda ve funkci šéfa Skotské nacionální strany a skotského premiéra zřejmě nahradí jeho (nesmírně schopná a inteligentní) náměstkyně Nicola Sturgeon. Bude to korunovace, nikoliv volba, míní Ewen MacAskill z deníku Guardian a pokračuje: Proč se Salmond rozhodl odejít nyní, přestože, až do nynějška tvrdil, že ve funkci setrvá? Je možné že si myslí, že Sturgeonová bude schopna dostat na svou stranu ty skotské voliče, které on oslovit nedokáže, především ženy, a také někoho mladšího, který by dokázal konsolidovat a dále stavět na nadšení všech těch mladých politických aktivistů.
  • Na dotaz, zda svým rozhodnutím rezignovat, nezasadil Salmond svým stoupencům ještě větší ránu, než byla volební porážka v referendu, odpověděl: "Náš tábor je už velmi blízko pod vrcholkem, ale ti, kdo učiní ten poslední krok na vrcholek, nejsou ti, kdo nás dostali do nynějšího postavení. Usoudil jsem, že bude lepší, pokud nás na vrcholek dovede někdo jiný." Dodal, že se tak rozhodl v pátek dopoledne.
  • Alex Salmond se stal terčem ostré kritiky, protože zakázal novinářům několika deníků přístup na jeho tiskovou konferenci po porážce v referendu ve své oficiální rezidenci Bute House. Zakázal přístup novinářům ze tří deníků, Daily Telegraph, Daily Mail a Express. Salmondovi poradci se také pokusili určit deníku Guardian, který jejich novinář má na konferenci mít přístup. Guardian proto odmítl se konference účastnit.

0
Vytisknout
6583

Diskuse

Obsah vydání | 19. 9. 2014