V Británii pracuje až 13 000 otroků

29. 11. 2014

čas čtení 2 minuty

Až 13 000 osob v Británii je podle nejnovějšího odhadu britské vlády obětí otroctví. Jsou to ženy, které jsou nuceny k prostituci, domácí služebnictvo a pracovníci na polích, v továrnách a v rybářství.

Podle Global Slavery Index 2014 však žije v České republice 38 000 otroků a v Evropské unii se umístila za Bulharskem jako druhá nejhorší, viz ZDE, str. 20.

Britská Dolní sněmovna v současnosti schvaluje nový zákon, který poskytne soudům v Anglii a ve Walesu pravomoci na ochranu obětí obchodu s lidmi a otroctví. Skotsko a Severní Irsko plánují obdobný zákon. Britské ministerstvo vnitra oznámilo, že britská pohraniční služba vytvoří specializované týmy, které budou pracovat na letištích a na pohraničních přechodech s cílem identifikovat potenciální obětí.

Avšak Aidan McQuade, ředitel charitativní organizace Anti-Slavery International, varoval, že strategie britské vlády je nedostatečná: "Pokud opustíte pracovní poměr, i když vás v něm zaměstnavatel vykořisťuje, nebo jste obětí nucené práce, přestože jste obětí fyzického či sexuálního násilí, britská vláda vás bude deportovat. To poskytuje obrovskou moc neskrupulózním zaměstnavatelům. A upřímně řečeno, ochrana, kterou zavádí vláda, je k ničemu, pokud poskytla zaměstnavatelům takto obrovskou moc."

Mnoho obětí jsou cizinci ze zemí, jako je Rumunsko, Polsko, Albánie a Nigérie, ale obětí otroctví se stávají i zranitelní britští dospělí a děti. Britská vláda odhaduje, že Británie je třetí nejčastější zemí původu pro obětí otroctví.

Loni v listopadu byly zachráněny tři vysoce ztraumatizované ženy z domu v jižním Londýně, kde byly vězněny jako otrokyně třicet let, uvedl Scotland Yard.

Jednou z největších překážek pro osvobození obětí je pomsta, které pak čelí rodinní příslušníci osvobozených otroků v jiných zemích. Proto je nutno zásahy proti otroctví koordinovat s úřady v zahraničí.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
10516

Diskuse

Obsah vydání | 2. 12. 2014