Indičtí lékaři používají při sterilizacích cyklistickou pumpičku

2. 12. 2014

čas čtení 1 minuta

Na sociálních sítích se objevila fotografie indického lékaře, který provádí sterilizační proceduru s použitím cyklistické pumpičky. Vyšlo najevo, že se jedná o běžnou praxi, která vyvolává protesty obyvatelstva. Vláda nařídila vyšetřování.

Profesionální lékař použil pumpičku k nafouknutí podbřišku 56 žen, kterým prováděl laparoskopickou tubektomii. O případu informoval list Hindustan Times.

K šokující události došlo 150 km od Bhubanešváru, střediska státu Odiša - a vyšla najevo pouhý týden poté, co tucet žen zemřel ve dvou státních sterilizačních táborech v Čhattisgaru.

Lékař Marešh Prasad Rút měl provádět výše zmíněnou proceduru v pátek ve vesnici Barnapal - ale trvá na tom, že není sám, kdo používá toto vybavení. Podle jeho slov za deset let provedl přes 60 000 operací uvedeným způsobem a nikdy nedošlo k problémům, nicméně špičkový chirurg z nemocnice má k použití takového vybavení velké výhrady.

Místní obyvatelé jsou údajně rozhněváni a zahájili protesty s podporou opoziční strany Bharatía Džanata. Vláda nařídila vyšetřování.

V Indii je v rámci vládního programu nabízena sterilizace zdarma. Program má omezit růst populace. Za současných podmínek Indie v roce 2050 předežene Čínu a stane se nejlidnatější zemí světa.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7800

Diskuse

Obsah vydání | 3. 12. 2014