Otevřený dopis mezinárodní veřejnosti

Proti vraždění v Mexiku

2. 12. 2014

čas čtení 3 minuty

Je již známo, že poslední roky byly v Mexiku poznamenány těžkými zločiny, pohřešováním velkého množství lidí a rostoucí vlnou násilí. Toto stupňující se násilí už zaznamenala také mezinárodní veřejnost. Současné únosy a vraždy skupiny studentů však značně předčily všechno ostatní násilí v zemi. Je zřejmé, že tyto nepřijatelné zločiny z 26. září jsou porušováním lidských práv a vlády práva.

Večer 25. září se starosta města Iguala, José Luis Abarca, se svojí ženou Maríou de los Ángeles Pinedovou připravoval na zahájení politické kampaně paní Pinnedové s veřejnou oslavou a dozvěděl se, že skupina studentů se chystá narušit večírek a protestovat proti starostovi a kandidatuře jeho ženy. Starosta nařídil místní policii v Iguale ve státě Guerrero, aby tyto studenty zastavila a “sprovodila ze země”. Událost nabrala na obrátkách, když policie střelbou zblízka zabila tři studenty. Fotky na internetu ukazují těžce zasažené tělo jednoho ze studentů. Policie zajala 43 zbývajících studentů a místo, aby je v rámci vlády práva vzala na policejní stanici a vyslechla je, předala je skupině narkomafie (Guerreros Unidos).

Jak později popsal médiím mexický generální prokurátor, Jesús Murrilo Karam, úřady zajaly pouze tři střelce, kteří byli přímými pachateli. Ti dosvědčili, že studenti byli zabiti poblíž města Cocula (někteří z nich byli udušeni). Jejich ostatky byly ukryty během několika hodin, aby se zahladily jakékoli možné stopy po DNA. Generální prokurátor oznámil, že svědectví jsou již vyvěšena na internetu.

Tato zoufalá situace ukazuje, že lokální a federální vlády jsou neschopné udržet pořádek a utlumit násilí, které se rozšířilo. Událost, spolu s objevením neznámých těl nalezených v masovém hrobě, šokovala mexickou občanskou společnost. Narůstají obavy, že lokální a federální vlády nejsou schopny následovat právní řád a obžalovat hlavní zločince ve vládě a v organizovaném zločinu (v Guerreru se jednalo o tytéž osoby).

Vyzýváme členy mezinárodní komunity, aby se postavili proti tomuto zločinu a vyvinuli tlak na mexické úřady, aby zahájily bezprostřední jednání proti infiltraci narko-skupin do vládních úřadů a politických institucí a proti následnému poškozování demokracie a vlády práva v Mexiku.

Autorky a autoři tohoto dopisu:

Organizátoři každoroční konference o kritické teorii: Marek Hrubec (ČR), Maeve Cooke (Irsko), Alessandro Ferrara (Itálie), Rainer Forst (Německo), Hartmut Rosa (Německo), María Pía Lara (Mexico), Amy Allen (USA) a William Sheuerman (USA)

Zde můžete podepsat petici Kampaně za mír a demokracii: http://www.cpdweb.org/stmts/1024/stmt.shtml?utm_source=MailerMailer&utm_medium=email&utm_content=website&utm_campaign=Sign+on+to+support+Mexican+protests

0
7844

Diskuse

Obsah vydání | 3. 12. 2014