Jak Kyjev a Západ ženou východní Ukrajince do Putinova náručí

9. 12. 2014

čas čtení 3 minuty

Nedávná zpráva OSN uvádí, že od dubna letošního roku uprchlo z Ukrajiny téměř půl milionu Ukrajinců. Z přibližně 454 000 lidí, kteří do konce října z Ukrajiny odešli, jich 387 000 odešlo do Ruska. Většina uprchlíků byli ruští mluvčí žijící na východě Ukrajiny, přesto to však vyvolává závažnou otázku: Jestli je toto konflikt mezi Ukrajinou a Ruskem, proč se tolik Ukrajinců přidalo na stranu nepřítele, ptá se Lev Golinkin v deníku New York Times.

Je jasné, že vojenskou výbavu, posily i výcvik poskytuje pro separatisty v Doněcku a v Luhansku Rusko. Kdyby Putin posílal anonymní komanda s cílem založit falešné nezávislé republiky na západní Ukrajině, kde vládne silný protiruský sentiment, jeho muži by se vrátili jako mrtví. Putin vyvolává nepokoje na východě Ukrajiny, avšak vyvolává je s místními ingrediencemi. Oslovuje tamější obyvatelstvo jazykem, jímž tito lidé mluví, a za pomoci symbolismu, jemuž rozumějí.

Podstatná část obyvatel východní Ukrajiny - právě ti lidé, kteří jsou obětí tohoto konfliktu - nedůvěřují Kyjevu a Západu a alespoň mlčenlivě podporují Rusko a separatisty. A upřímně řečeno, není to překvapující.

Minulý měsíc se ukrajinský prezident Petro Porošenko rozhodl zastavit vyplácení vládních důchodů a zrušit financování pro školy a nemocnice ve východních provinciích Doněcku a Luhansku. Bohužel, separatističtí zločinci, kteří tam bojují, nepotřebují humanitární pomoc na nákup svých zbraní - dostávají je z Ruska. Jediné, co Porošenko dokázal, je že dal Putinovi "důkaz", aby sdělil hladovějícím důchodcům na východní Ukrajině: "Vidíte, Západu je jedno, jestli umřete hladem." To je názor, který na východní Ukrajině sílí, soudě podle zpráv, které odtamtud přicházejí.

Stejně strašlivé je rozhodnutí Kyjeva udržovat styky s Azovským praporem, ultranacionalistickou polovojenskou skupinou asi 400 mužů, kteří používají nacistické pozdravy a výložky. Takováto podpora jen vede k zuřivosti místního obyvatelstva a poskytuje Putinovi další příležitost, aby vystupoval jako ochránce místních lidí.

Dopad druhé světové války na vědomí lidí na východní Ukrajině nelze podceňovat. Zejména starší generace reagují na hákové kříže a vlkodlačí symboly - které nyní používají ukrajinští ultranacionalisté - asi tak, jak Afroameričané reagují na hořící kříže.

Putin a ruská média tvrdí, že západní Ukrajinci v Porošenkově vládě jsou neonacisté. Západ to popírá. Ani jedna strana nemá pravdu. Kyjevská vláda a armády bojující na východní Ukrajině obsahují malou menšinu neonacistických ultranacionalistů. Pro východní Ukrajince je však i jen jeden ultranacionalista příliš mnoho.

Washington a západní média většinou ignorují záporné dopady akcí Kyjeva. Americké ministerstvo zahraničí se nevyjádřilo k tomu, jaký dopad má zastavení vyplácení penzí pro místní obyvatelstvo na východní Ukrajině, nikdo se ani nezbýval tím, že Azovský prapor používá nacistické výložky. Nejefektivnější Putinovou zbraní zřejmě je, že Západ odmítá hovořit přímo s lidmi na východní Ukrajině. Když hovořím s rodinnými příslušníky, kteří stále ještě žijí v Charkově, ptají se "Proč nás Západ označkoval jako nepřátele?"

Zdá se, že Západ zapomíná poučení z vlastní historie. Po pádu komunismu obrátili lidé ve východní Evropě své oči směrem na Západ. V roce 2014 jsou lidé na východní Ukrajině v daleko horší, smrtící situaci. Obrátí se ke každému, kdo jim poskytne chléb a bezpečnost a respekt pro jejich jazyk a kulturu. Dívají se, a jak se zdá, stále více se obracejí, na východ.

Kompletní článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9900

Diskuse

Obsah vydání | 11. 12. 2014