Nová hedvábná stezka:

Do Madridu dorazil první přímý vlak z Číny

10. 12. 2014

čas čtení 1 minuta

12 977 kilometrů urazil nákladní vlak, který vezl 30 kontejnerů se zbožím z přístavního čínského města Yiwu do Madridu. Cesta trvala tři neděle a byla by kratší, kdyby vlak nemusel několikrát měnit rozteče železnice. Vlak jel přes Kazachstán, Rusko, Bělorusko, Polsko, Německo a Francii, než dorazil do Madridu. Vlak vezl 1400 tun zboží, většinou hračky, papírnické materiály a další výrobky na prodej v předvánoční Evropě. Zpět poveze španělské víno, šunku a olivový olej na čínský Nový rok, který se oslavuje v únoru.

Vlak vyzkoušel, zda je účelné přidat Španělsko na železniční trasu, která už nyní propojuje Čínu s Německem pětkrát týdně. Vlaky jezdí z Chongquing, velkého průmyslového města v jihozápadní Číně, do Duisburgu a z Pekingu do Hamburku.

Doprava zboží vlakem je také ekologická - při dopravě zboží nákladními automobily by se do ovzduší vypustilo 114 tun CO2, kdežto vlak vypustil do ovzduší jen 44 tun CO2.

Vztahy mezi Španělskem a Čínou se dostaly letos na bod mrazu, kdy jeden španělský soudce vydal mezinárodní zatykače na bývalého prezidenta Jiang Zemina a čtyři vrcholné čínské představitele za údajnou genocidu v Tibetu. Španělský parlament zatykače do deseti dní od jejich vydání zrušil.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8145

Diskuse

Obsah vydání | 11. 12. 2014