Policejní teror ve Spojených státech eskaluje

10. 12. 2014 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Američtí policisté během poměrně krátké doby usmrtili několik Afroameričanů, aniž by jejich vlastní životy byly v akutním ohrožení. O to hůř, že pachatelé v policejních uniformách vesměs vyvázli bez trestu. O „kauze Ferguson“, která vyvolala bouři hněvu ve 170 amerických městech, toho bylo napsáno mnoho. U dalších obdobných případů ovšem pozornost českých sdělovacích prostředků, alespoň co se rámcování těchto zločinů týče, notně skřípe. Přitom, jak vidno, jde o značně znepokojující fenomén.

Spojené státy trhají další chmurný rekord, tentokrát jde o počet osob, jež najdou smrt v rukou „mužů zákona“. Rozdíl mezi Spojenými státy a ostatním světem, co se policejního násilí týče, je zarážející, jak se můžeme dočíst na webových stránkách CNN ZDE.

Zatímco policisté v jiných velkých zemích usmrtí ročně hrstku lidí, američtí policisté, tedy ti, kteří mají nadto v „erbu“ napsáno „sloužit a chránit“, v průběhu jednoho roku zabijí stovky lidí, většinou příslušníků minorit.

Tisíce lidí nedávno vyšly do ulic New Yorku, aby vyjádřily nesouhlas s pardonováním policisty Daniela Pantalea, který 17. července při naprosto zbytečném zákroku a za aktivní asistence svých kolegů doslova udusil Afroameričana Ericka Garnera bezbranně ležícího na zemi. Demonstranti v jednu chvíli zablokovali dopravu na Manhattanu. Protesty se konaly také v Bostonu, Chicagu, San Franciscu a Oaklandu a ZDE. Pitva prokázala, že Garner, který trpěl astmatem, zemřel na následky zranění, jež mu způsobil zasahující policista. Existuje videozáznam ZDE, který ukazuje policejní zásah proti živě gestikulujícímu Garnerovi, jenž bez všech pochyb nedělal nic nezákonného. Policisté se nicméně snažili muže „zneškodnit“, a to takovým způsobem, že během zákroku zemřel. Přestože Garner lapal po dechu a marně opakoval, že nemůže dýchat, Pantaleo ho dusil dál. Věta „I can't breathe” (nemůžu dýchat) se stala symbolickým mottem protestujících od západních břehů Spojených států po východní.

Některá americká média obdobně jako při fergusonské kauze vinila oběť místo vraha, ježto ten měl v kapse policejní odznak. Asi nejbizarnější „obhajobu“ policisty Pantalea přednesl senátor Rand Paul ZDE. Ten přišel s věru neotřelou konspirací – za smrt Erica Garnera může zvýšená daň na cigarety ve státě New York: kvůli tomu došlo v ulicích New Yorku k oživení černého trhu s cigaretami. Garner na této „podzemní ekonomice“ participoval a jeho činnost přitáhla pozornost policie – a nakonec ho připravila o život.

Policejní teror ve Státech se nevyhnul ani mentálně postiženému Afroameričanovi Kajieme Powellovi, který byl zastřelen dva týdny po usmrcení Michaela Browna ve Fergusonu. Powella zastřelil místní policista patrně kvůli tomu, že v obchodě ukradl dva energy drinky v plechovkách a balíček těstovin. Nicméně tento mladý muž (25) policisty nijak vážně neohrožoval. Celý incident, k němuž došlo letos v srpnu v Saint Louis a během nějž byl mladík zastřelen, byl zachycen na kameru ZDE. Metropolitní policie v Saint Louis se snažila zákrok odůvodnit tím, že muž nebyl mentálně postižený a na policejní hlídku zaútočil s nožem v ruce, což ale nebyla pravda.

Letos v listopadu byl policisty v Clevelandu usmrcen dvanáctiletý Afroameričan Tamir Rice jen kvůli tomu, že měl v ruce napodobeninu pistole ZDE. I v tomto případě je k dispozici videozáznam, který zřetelně ukazuje, že policista vystupující z vozu Riceho de facto popravil ze vzdálenosti pár metrů – opět, aniž by si chlapec o to nějak „koledoval“ ZDE. Nejvyšší státní zástupce Spojených států Eric Holder k případu uvedl, že clevelandská policie sáhla k použití excesivní síly a mimo jiné dodal, že tamní policisté nejsou zapojení do místní komunity a nejsou s ní adekvátně sžiti. Holder dále konstatoval, že se tragická událost bude vyšetřovat. Podle clevelandské černošské komunity jde ale o problém, který tkví hluboko v nespravedlivě nastaveném systému; systému institucionalizovaného bezpráví prováděného policisty bílé barvy pleti, jehož spletité nitky je nutno rozplést, což se ale jeví jako sisyfovská práce. Někteří z nich dokonce tvrdí, že jde o po staletí přetrvávající rasismus, který nebyl nikdy vymýcen. To platí obecně i pro další oblasti Spojených států.

Dne 6. prosince byl policistou ve Phoenixu zastřelen další muž černé barvy pleti ZDE. Třicetiletý Rumain Brisbon chtěl svým dcerám dovézt oběd, na cestě ho zastavil policista a záhy jím byl neozbrojený muž zastřelen. Brisbon si chtěl z kapsy vytáhnout lahvičku s léky, avšak nejmenovaný policista se domníval, že má v kapse zbraň a dvakrát po něm vystřelil. Policejní mluvčí Trent Crump uvedl, že policista, který usmrtil otce dvou dětí, jednal podle zákona, protože se snažil objasnit podezření místních obyvatel, že se v okolí udál zločin, a navíc byl Brisbon verbálně agresivní. Očitý svědek policejního zásahu ale řekl něco úplně jiného: „Kdo by se hádal s policií, Brisbon si nechtěl podepsat rozsudek smrti ZDE.“

Vlna policejního násilí bílých policistů proti černošské minoritě ve Státech se stala předmětem tvrdé kritiky také na půdě OSN. Aktuální zpráva Výboru OSN proti mučení hovoří ZDE o znepokojivém nárůstu policejní brutality v USA, která je namířená především proti afroamerické menšině. Zpráva rovněž kritizuje řadu případů zahrnujících praktiky mučení a věznění zadržovaných osob, zejména na Guantánamu, dále pak se předmětem kritiky stalo špatné zacházení s migranty včetně malých dětí ze strany amerických úřadů. Pro americkou vládu je to tuze nehezká vizitka, zvláště když si uvědomíme, že se samolibě staví do role mentora diktujícího ostatním, jak svatá jsou lidská práva.

0
Vytisknout
9455

Diskuse

Obsah vydání | 12. 12. 2014