Kalifornská farářka obvinila policii z napadení

10. 12. 2014

čas čtení 1 minuta

Když policie v sobotu večer rozháněla pokojný protest v Berkeley, místní farářka skončila v nemocnici s rozbitou hlavou a otřesem mozku. Podle jejího svědectví ji policista udeřil zezadu obuškem.

Devětadvacetiletá Cindy Pincusová byla součástí skupiny ministrantů a studentů semináře nedaleko čela protestního shromáždění. Pincusová tvrdí, že pomáhala ženě, která upadla, když koutkem oka zahlédla policistu mávajícího pendrekem. Po úderu ztratila orientaci.

"Na chvíli jsem přestala vidět. Viděla jsem hvězdičky," říká Pincusová. "Řekla bych, že to je nerozlišující a nepřiměřená reakce na pokojné protesty. Bylo to úplně mimo."

Demonstrace v Berkeley byla zaměřena proti rozhodnutí velké poroty ve Staten Island z 3. prosince neobvinit newyorského policistu Daniela Pantalea ze zabití Erica Garnera, neozbrojeného Afroameričana, kterého udusil. Několik hodin po začátku protestů však došlo k rozbíjení obchodů a házení objektů na policisty. Nedělní protesty se také zvrhly v násilí, píše San Francisco Chronicle.

Pincusová zastává kněžský úřad v První unitářské univerzalistické společnosti v San Franciscu a studuje Pacific School of Religion. Tvrdí, že v době, kdy byla zasažena, se lidé kolem chovali pokojně.

Snažila se podle vlastního svědectví dostat do bezpečí, když policie začala odpalovat granáty se slzným plynem. Dva bloky od centra nepokojů se setkala s přáteli, kteří ji odvezli do nemocnice v nedalekém Richmondu. Propuštěna byla se třemi stehy v neděli ráno. Pojišťovna uhradila část nákladů, ale nekrytá část účtu přesto dosahuje 250 dolarů, s jejichž zaplacením musejí pomoci přátelé.

Policejní mluvčí v Berkeley prohlásila, že násilní demonstranti ohrožují všechny, včetně pokojných demonstrantů. Během víkendu bylo zatčeno 18 osob. Média informují o zranění několika policistů, o zdravotním stavu zatčených se nezmiňují.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7418

Diskuse

Obsah vydání | 10. 12. 2014