Rekonstrukce státu a tradiční strany

12. 3. 2015 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Jednu věc Andrejovi Babišovi upřít nelze. Dosáhl sice obrovského bohatství v prostředí českého kapitalismu, nebyl ovšem jeho politickým strůjcem. Např. to že tu dávno nemáme západní protikorupční standardy, je chyba dřívějších politických reprezentací, včetně politiků z ČSSD a KDU-ČSL, kteréžto dvě strany byly v minulosti u moci.

Nedivil bych se proto, kdyby Rekonstrukce státu se svými požadavky měla větší důvěru k Babišovi než k jiným stranám, zejména poté, co sociální demokracie pohřbila svůj vlastní návrh zákona o státní službě ve prospěch návrhu TOP09 a ODS. Z různých stran je dnes slyšet, že návrhy Rekonstrukce státu jsou nebezpečné, že ohrožují demokracii, což je logické, neboť zavést západní standardy do českého kapitalismu prostě musí bolet.

Tradiční strany by vzaly Babišovy vítr z plachet, kdyby zvládly zavést v Česku západní standardy, zejména tedy západní právní prostředí a ochranu veřejného zájmu, kam patří snad na prvním místě boj proto korupci a rozsáhlé ekonomické kriminalitě. Proč to nedokázaly po více než dvacet let a stále to nedokážou? Proč politik, kterému se říkalo pan Čistý a který postavil svou předvolební rétoriku na boji proti korupci, skončil jako první český premiér v důsledku policejního zásahu?

Myslím, že veřejnost má na tyto otázky odpověď: tradiční politické strany jsou smrtelně prorostlé a zotročené rakovinou korupce a účinné západní standardy by vedly k jejich zániku, ba dokonce k uvěznění jejich prominentů. Jediný způsob, jak mohou tradiční politické strany, a teď zejména sociální demokracie, toto podezření vyvrátit a zároveň pomoci sobě i této zemi, je co nejrychleji a nejrozhodněji zavést to, co požaduje Rekonstrukce státu.

Nejsilnější a možná vlastně jediná zbraň Andreje Babiše je dlouhodobá zkušenost občanů této země s mizérií vládnutí tradičních politických stran. Myslím, že ani jeho bohatství, ani jeho mediální vliv by mu nepomohl, kdybychom tu měli občany spokojené s transparentním prostředím a fungováním politiky ve veřejném zájmu. Nepřátelství tradičních politických stran vůči Rekonstrukci státu připomíná jejich tradiční politiku žvanění o veřejném zájmu, o fungování státu, ale odmítání reálných změn k lepšímu. Něco takového je nejlepší podporou pro Andreje Babiše a nejlepší cestou ke konci tradiční české politické scény.

Už se totiž nejde vrátit k železné oponě, už nestačí občanům věšet bulíky na nos o tom, že to, co máme tady v Česku, je právní stát a demokracie. Lidé jezdí běžně na Západ a zakoušejí, že tam to funguje jinak. A není to jen zdání. Časopis Nature v čísle z 19. února tohoto roku v článku „Corruption: Good Governance powers innovation“ na empirických zjištěních dokládá, že míra korupce v dané zemi brání jejímu rozvoji. Srovnává evropské země takto:

„Jedině v severní Evropě (včetně Francie) většina lidí věřila, že zásluhovost má navrch. Ve středomořských zemích byli lidé rozděleni na dvě stejně velké skupiny. V zemích východní Evropy, které se nedávno staly členskými zeměmi EU, bylo vnímáno jako hlavní síla protežování. Toto vnímání je zakořeněno ve zkušenosti se všemi aspekty školství, profesního i veřejného života. Společnosti, v nichž lidé cítí tento cynismus, se stávají zamčenými v začarovaném kruhu: talenty odcházejí do více zásluhových zemí nebo zůstávají neproduktivní, což dále eroduje rozvoj těchto společností.“

Rekonstrukce státu je „píárko“ ANO, zní z ČSSD i KDU-ČSL ZDE

Corruption: Good governance powers innovation ZDE

0
Vytisknout
9019

Diskuse

Obsah vydání | 17. 3. 2015