Nigérii v boji s islamisty chybí pomoc Západu. Najímá žoldnéře, kupuje zbraně na černém trhu

13. 3. 2015

čas čtení 1 minuta

Jihoafrická společnost Executive Outcomes byla zrušena v roce 1998. Předtím provozovala jednu z nejproslulejších soukromých armád v Africe, bojovala v brutálních válkách proti povstalcům za peníze vlád a soukromých korporací. Dnes jsou její bývalí zaměstnanci v Nigérii. Spolu s žoldáky z bývalého SSSR zde bojují proti islamistům z Boko Haram za 400 dolarů denně.

Jihoafrická republika, která postavila žoldnéře mimo zákon, hrozí uvězněním svých občanů, kteří vycestují bojovat do Nigérie. Mnozí však zlákáni vysokými odměnami hrozbu ignorují. Zahraniční žoldnéři a vojáci z Čadu sehráli v posledních týdnech klíčovou roli při obsazení desítek měst. Vláda chce problém s Boko Haram minimalizovat nebo úplně eliminovat před volbami, které se mají konat 28. března.

Nigerijští politici sdělili listu Globe and Mail, že vojenské vybavení nakupují na černém trhu, protože se jim nepodařilo získat podporu západních vlád. A zprávy jihoafrických médií ukazují, že použití žoldnéřů je mnohem rozšířenější, než se dosud myslelo. Je jich zřejmě několik set, včetně pilotů vrtulníků a bojových letounů.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6770

Diskuse

Obsah vydání | 17. 3. 2015