Potenciál větrné energetiky je v ČR 20x vyšší, tvrdí analýza

2. 4. 2015

čas čtení 2 minuty

Velmi doporučuji novou analýzu potenciálu větrné energetiky v Česku. Analýza je aktualizací studie z roku 2012, kterou Ústav fyziky atmosféry AV ČR zpracoval pro ČEPS. Analýza uvádí na pravou míru neustále opakované tvrzení o malém potenciálu obnovitelných zdrojů energie v Česku, píše Milan Šimoník

Závěry analýzy jsou následující:

1) Skutečný, realistický potenciál rozvoje větrné energetiky v České republice je dvacetkrát větší než současný instalovaný výkon větrných elektráren. Zatímco dnešní instalovaný výkon větrných elektráren je pouhých 283 MW, realizovatelný potenciál jej umožňuje zvýšit na dvacetinásobek tj. zhruba na 5800 MW. Zatímco dnes větrné elektrárny pokrývají 0,7 % spotřeby elektřiny v ČR, v budoucnu by mohly pokrýt celou jednu třetinu spotřeby elektřiny. Realistický podíl větrných elektráren na výrobě a spotřebě elektřiny bude asi ležet někde mezi těmito hodnotami, stojí však za to přistupovat k větrné energetice racionálně a bez předsudků. 

2) Větrné elektrárny vyrábějí elektřinu nejlevněji ze všech obnovitelných zdrojů energie, a proto mají také dlouhodobě nejnižší výkupní ceny ze všech obnovitelných zdrojů v ČR. Protože ČR musí jako členská země EU plnit společné závazky, bude nucena (a měla by i sama z vlastního zájmu) dále rozvíjet využívání OZE v ČR. Plánovaný systém aukcí, které upřednostňují náklady na vyrobenou elektřinu, vrátí větrné elektrárny „do hry“. 

3) Srovnáme-li cenu elektřiny z nových jaderných reaktorů s cenou elektřiny z nových větrných elektráren, zjistíme, že větrné elektrárny si vystačí s desetkrát nižší podporou než jaderné. 

4) Využije-li ČR potenciál větrné energie na úrovni 18 TWh, vznikne 17–23 tisíc nových pracovních míst.

Už i Ministerstvo průmyslu a obchodu v analytickém materiálu k aktualizaci Státní energetické koncepce uvádí, že výroba elektřiny a tepla z uhlí s sebou nese externí náklady na zdraví a životním prostředí ve výši 50 miliard ročně (str.226/483). O tom však bojovníci proti dotacím pro obnovitelné zdroje taktně mlčí, stejně jako třeba o rozdávání uhlí těžařům "zadarmo". A to jim ještě ministerstvo průmyslu chce darovat uhlí za limity v Jiřetíně, přitom pravým důvodem tlaku těžařů není starost o teplárny, ale výroba elektřiny.

0
Vytisknout
8553

Diskuse

Obsah vydání | 7. 4. 2015