Ruské vojenské výcvikové programy pro občany Pobaltí a Polska

23. 4. 2015

čas čtení 2 minuty

Již téměř celou dekádu běží dva programy podporované ruskou vládou, které nabízejí vojenský výcvik civilistům z Pobaltí a Polska, přičemž se speciálně zaměřují na mládež.

Každoroční airsoftový turnaj "Puť k pobědě" se od roku 2010 koná v Rusku a účastní se jej zájemci z Polska, Pobaltí a dalších bývalých sovětských republik (airsoft je hra na boj s napodobeninami střelných zbraní). Organizuje jej Specnaz Rus - organizace bývalých příslušníků zvláštních jednotek ruské armády založená v roce 2005. Hlavním cílem organizace je vojensko-vlastenecký výcvik mládeže. Ve své výroční zprávě za rok 2014 organizace zmiňuje příspěvek separatistům z "Novoruska" ve výši 100 000 rublů.

V září 2014 se turnaj pořádaný organizací Specnaz Rus konal v Kaliningradu a účastili se jej zájemci z Litvy a Polska. Turnaje se zaměřují na rekonstrukci reálných ozbrojených konfliktů. Tentokrát byl simulován konflikt mezi syrskou vládou podporovanou ruskými jednotkami a povstalci podporovanými USA. Podle fotografií na webu událost přitáhla bývalé profesionální vojáky, amatéry, ale také ženy a děti. Na videozáznamu si někteří účastníci pochvalují, že vybavení používané při turnaji je stejné nebo lepší než to, které používají vojenští profesionálové.

Není to poprvé, co se turnajů účastnili polští a litevští civilisté. Totéž proběhlo v letech 2011 a 2013,

Další kontroverzní událost zaměřující se na vojenský výcvik ruské mládeže z postsovětského prostoru je letní polovojenský výcvikový tábor Sojuz. V létě 2014 se konal v Kyrgyzstánu a zahrnoval účastníky ze všech bývalých sovětských republik s výjimkou Turkmenistánu. Jednalo se již o osmý ročník a tábor nabízí účastníkům vojenský výcvik, včetně kursu informační války, ale také výuku Moskvou schváleného výkladu dějin. Tábor financují soukromé společnosti, avšak je organizován řadou ruských vládních institucí včetně ministerstva obrany, Státní dumy, vojenskou mezivládní organizací Organizace smlouvy o kolektivní bezpečnosti, militárními organizacemi Doblesť otěčestva a Ruskoje bojevoje mnogoborje.

Mnozí účastníci byli rusky hovořící středoškoláci a část z nich patří do týmů bojových sportů ve svých zemích.

Obě události odrážejí sílící úsilí Ruska militarizovat menšiny v sousedních státech.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9342

Diskuse

Obsah vydání | 27. 4. 2015