Irving Welsh: Labouristé selžou pro Angličany, stejně jako selhali pro Skoty

7. 5. 2015

čas čtení 4 minuty

Velká Británie je nyní zbytečný stát, který existuje jen za účelem ochraňování zakořeněných výsad a dalšího přesunování britských zdrojů k dispozici globálním elitám. Pro většinu občanů je Británie stát, který selhal, který nedokáže zajistit sociální pokrok, slušné vzdělání, možnost užitečného zaměstnání či život bez zadluženosti. Skotsko se ocitlo v roli svědomí Británie, anebo se stalo hnisavou ranou britské politiky (vyškrtněte, co se vám nelíbí) a dál připravuje svůj odchod, zároveň je z Británie také vytlačováno, unionistická pravice zoufale prohlašuje, že se "Skoti zbláznili", píše skotský spisovatel Irving Welsh, autor románu a filmu Trainspotting.

Neoliberalismus, politika škrtů, udržování a ochrana tajnůstkářské náhodné vládnoucí třídy a likvidace Británie založené na sociálním státě: zdá se to být projevem naprosté racionality chtít od této politiky získat nezávislost. Skutečným bláznovstvím je dál tolerovat všechny ty zkreslené nesmysly a předpokládat, že se situace sama nějak napraví.

Kdyby to šlo, už by se to dávno stalo. Británie prostě nemůže přijmout plný federalismus, který by ji asi zachránil. To by nepřijal silně obydlený jihovýchod Anglie, který je finančně nafouklý penězi ruských a saúdskoarabských oligarchů. Takže tam skutečné změny nehledejte, očekávejte dál jen stejnou protiimigrantskou propagandu, která se šíří už léta. (Ceny londýnských nemovitostí nevyhnali vzhůru miliardáři, ale ty zatracené polské uklízečky, které pracují za minimální mzdu.)

To, že konzervativci se nyní otevřeně vzdávají Skotska, aby posílili svou podporu na jihu, by nikoho nemělo překvapovat. Vůbec není pravda, že unionisté chtějí zachovat britskou unii. Chtějí vítězit ve volbách. Konzervativci nyní nemají nic co ztratit tím, že si znepřátelí zbytek svých skotských voličů. Problém Labouristické strany je daleko vážnější.

Labouristé udělali obrovskou taktickou chybu, že se při kampani proti skotské nezávislosti připojili ke konzervativcům.

V Anglii jde nyní o to, jakou demokracii tam chtějí lidé vytvořit. Vládne tam hrabivý pravicový nacionalismus, který neustále útočí na cizince, jež obviňuje ze všech existujících problémů.

Ideologie Velké Anglie nahradila na jihu britskou národní příslušnost a překreslila hranice. De facto Skotsko vyloučila.

Angličtí pravičáci považují skotský nacionalismus za určitý druh marxismu, za separatistickou hrozbu britskému impériu, zatímco anglická levice jej považuje za reakční kouřovou clonu, jejímž cílem je oblbnout hloupé Skoty.

Problém je, že tato londýnská perspektiva už třicet let neodpovídá realitě. Levicoví Skoti, kteří si uvědomili, že Labouristická strana opustila zásady sociální demokracie, nyní houfně přešli k skotským nacionalistům. Osobnosti jako Nicola Sturgeon by v minulé generaci byly osobnostmi Labouristické strany. Dnes je však Labouristická strana stranou oportunistických kariéristů, jejichž jediným cílem je dostat se do Horní sněmovny a žít tam z parlamentních diet.

Tradiční názor anglické levice na skotské nacionalisty byl podvrácen jasným projevem "občanské moci" při nedávném skotském referendu o nezávislosti. Noční můrou londýnského parlamentu je, že se tato občanská síla ve Skotsku nyní bude projevovat při každých volbách, které se tak stanou dalším referendem.

Největším problémem se skotskou nezávislostí pro mě jako skotského levičáka bylo, že necháme své anglické kolegy na pospas konzervativcům. Avšak anglická levice se musí sama probudit a začít vytvářet v Anglii aktivní občanskou společnost. Skotští nacionalisté dnes zjevně děsí anglický establishment daleko více než kolaborantská Labouristická strana, která v podstatě jen soutěží s konzervativci ve snaze jak nejlépe establishmentu sloužit.

Kompletní článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9041

Diskuse

Obsah vydání | 11. 5. 2015