Být kultivovaným a odpovědným člověkem je náročné na čas i na síly

Zeman umí vytvořit přitažlivý "gestalt", v tom je velké nebezpečí

20. 10. 2015

čas čtení 1 minuta

Přečetla jsem si váš komentář k “červeným trenkám“ v Britských listech, píše čtenářka Vlasta Štekrová. Všechno to má hluboké kořeny. Heidegger říkal: "Snad nám pomůže už jenom nějaký Bůh“. Všimněte si, jak kvetou kurzy asertivity , kurzy úspěšnosti, zvládávání nesnází , kurzy správného vystupování atd. Prostě zvládneš-li dobře metodu, jsi úspěšný člověk. Na všechno jsou návody.

Být kultivovaným a odpovědným člověkem je náročné na čas i na síly. Vše prolítnout, získat nátisk vzdělaného člověka. Na objevení vlastního pramene není čas a také se za to neplatí. Mám bohaté zkušenosti ze své praxe.

Jednoduše řečeno, lidu mnoho a lidí málo. Jen menšina volí osamělou cestu, která vede i k odpovědnosti. V prvním životním pohybu se člověk ubydluje ve světě, ve druhém se začne vztahovat k věcem a v tomto pohybu také značná část lidí zůstane.

Politik musí uspokojit většinové naladění. Zeman se umí velmi dobře vyladit na určité “lidské melodie” a umí z nich vytvořit přitažlivý "gestalt" pro tuto skupinu lidu, ví, jak artikulovat jejich potřeby.

V tom je velké nebezpečí.

0
Vytisknout
7348

Diskuse

Obsah vydání | 23. 10. 2015