Human Rights Watch:

Viděla jsem děti, jak pálí medvídka, aby se zahřály

21. 10. 2015

čas čtení 3 minuty



"Uvízli jsme mezi dvěma hranicemi. Nemáme možnost vstoupit do Slovinska a nemáme možnost vrátit se do Chorvatska. Všichni říkají, že se o nás musí postarat někdo jiný."

Pokud se Evropská unie nerozhoupe ke koordinované pomoci uprchlíkům, na evropských hranicích budou v této zimě lidé umírat.

Pětadvacetiletý Haidi ze Sýrie se třásl při našem rozhovoru zimou. Uvízl na dobu delší než 20 hodin v dešti a v zimě v zemi nikoho mezi chorvatskou a slovinskou hranicí. Setkala jsem se tam s ním včera večer, spolu se stovkami dalších uprchlíků, včetně mnoha žen a dětí, kteří tam byli přivezeni z chorvatského tábora Tavornik předchozího dne asi v 1 hodinu ráno, píše Lydia Gall z organizace Human Rights Watch.

Policisté na obou hranicích nebyli schopni sdělit, jak dlouho budou lidé drženi v tomto mrazivém vakuu.

Uvědomila jsem si, jak otřesná je tato situace, když jsem viděla děti, jak pálí medvídka, aby se zahřály. Neexistuje tu žádné přístřeší a uprchlíci a dobrovolníci mi sdělili, že potraviny a voda dorazily až pozdě odpoledne, kdy bylo teprve dovoleno humanitárním organizacím, aby vstoupili k uprchlíkům do země nikoho. Když jsem se vrátila následujícího rána, bylo mi řečeno, že lidé, kteří nebyli vpuštěni do Slovinska, odvezly chorvatské úřady k jiným pohraničním přechodům na slovinské hranici.

Uprostřed chaosu při nástupu do autobusů směřujících k registraci na slovinské straně ztratil Mohammed ze Sýrie svou manželku a dvě děti. Řekl, že netuší, kdy je zase uvidí. Ali, také ze Sýrie, mi sdělil, že je šokován a že netušil, že se tohle může dít v Evropě.

Zjevně ano. Za poslední měsíc jsem byla svědkem kaskádového uzavírání hranic na Balkáně, v důsledku čehož zůstávají tisíce lidí - včetně mnoha dětí a rodin - uvízlých pod širým nebem na pospas nepříznivému počasí.

Maďarsko uzavřelo svou hranici s Chorvatskem 16: října, měsíc poté, co uzavřelo svou srbskou hranici. Lidé se pak pokoušeli přejít z Chorvatska do Slovinska. Ale Slovinsko uvedlo, že vpustí do země jen tolik lidí, kolik jich přijme Rakousko, a Rakousko si stěžovalo, že je plné. Chorvatsko pak uzavřelo hranici se Srbskem, takže tisíce lidí tam uvízlo v dešti a v blátě.

To, co se děje na evropských hranicích, má přímou vazbu na skutečnost, že evropští politikové, navzdory četným vrcholným schůzkám, se stále nedokáží dohodnout o společném a koordinovaném přístupu k uprchlické krizi.

Namísto toho, aby uzavírali vlastní hranice a přehazovaly odpovědnost na sousední státy, členské země EU musejí spolupracovat a sdílet svou odpovědnost, aby lidi jako Hadi obdrželi ochranu a aby byly splněny jejich základní humanitární potřeby. Pokud to Evropská unie neudělá, na evropských hranicích budou lidé letos v zimě umírat.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7715

Diskuse

Obsah vydání | 23. 10. 2015