Asad a Putin "jednali v Moskvě o tom, jak efektivněji bombardovat civilisty"

21. 10. 2015

čas čtení 1 minuta

Ruský prezident Vladimír Putin pozval prezidenta Bašara Asada na neplánovanou návštěvu Moskvy. Při ní jednali o vedení vojenské ofenzívy a o politické budoucnosti Sýrie, píše New York Times.

Putin sdělil Asadovi, že mu bude dál pomáhat v "boji proti terorismu" a při úsilí o politické narovnání čtyřletého konfliktu. Asad Putina informoval o místní situaci a o připravovaných dalších vojenských krocích.

Putin řekl, že politické a vojenské aspekty konfliktu v Sýrii jsou spojeny. "Zastáváme názor, že pozitivní výsledky vojenských operací připraví základnu pro dlouhodobé narovnání, založené na politickém procesu, jehož se budou účastnit všechny politické síly, etnické a náboženské skupiny," řekl Putin.

Asad dodal, že ruská intervence "zastavila šíření terorismu" a po jeho potlačení bude možno jednat o politickém řešení situace v Sýrii.

Za podpory asi 50 ruských stihaček provádí Asadova armáda spolu s bojovníky z Íránu a z libanonské extremistické organizace Hezbollah pozemní ofenzívu v důležitých městech a kolem nich, včetně Aleppa.

Asadova vláda zahájila občanskou válku, v níž podle odhadů zahynulo 250 000 lidí, miliony osob přišly o přístřeší a země byla zničena. Asad odmítl přistoupit na požadavky pokojných demonstrantů, kteří v roce 2011 požadovali větší demokracii v zemi.

Podrobnosti ZDE

0
Vytisknout
6435

Diskuse

Obsah vydání | 23. 10. 2015