Po pařížských útocích stouplo v Británii procento lidí sympatizujících s muslimy

19. 12. 2015

čas čtení 1 minuta


Pařížské útoky ze 13. listopadu nevedly k nárůstu islamofobie v Británii, naopak. Z nového výzkumu univerzity v Manchesteru vyplývá, že zatímco před pařížskými útoky zastávalo 33 procent Britů názor, že "muslimové obrovským způsobem přispívají britské kultuře", po pařížských útocích jejich počet vzrostl na 35 procent.

Před pařížskými útoky souhlasilo 23 procent Britů, že "muslimové v Británii mají respekt pro způsob života jiných lidí", zatímco 53 procent s tím nesouhlasilo. Po pařížských útocích vzrostl počet osob, souhlasících s tímto výrokem, na 27 procent a počet těch, kteří s ním nesouhlasí, poklesl na 51 procent.

K největší změně došlo v reakci na otázku, zda je pro Londýn prospěšné, že v něm žijí lidé z nejrůznějších kultur. Před pařížskými útoky odpovědělo 40 procent Britů ano a 32 procent ne. Po pařížských útocích se procento Britů, kteří si myslí, že je přínosné, že je Londýn multikulturní stoupl na 43 a procento těch, kteří s tím nesouhlasí, poklesl na 24 procent.

Výzkumníci konstatují, že se Islámskému státu v Británii nepodařilo zasít nenávist mezi muslimy a nemuslimy. Pařížské útoky v Británii posílily liberální a multikulturní názory. Výzkumníci zdůraznili:

"Snášenlivost zjevně není všeobecně zastávanou hodnotou v Británii, je však velmi pevně zastávanou hodnotou v určité části obyvatelstva. Pařížské útoky nevedly k posílení nepřátelství mezi muslimy a nemuslimy v Británii. Naopak vedly k silnějšímu vyjádření inkluzivity a snášenlivosti, kterou teroristé odmítají.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5914

Diskuse

Obsah vydání | 22. 12. 2015