"Ruské" nálety usmrtily na vzbouřeneckém území v Sýrii desítky osob

21. 12. 2015

čas čtení 2 minuty

Nálety zřejmě ruských letadel usmrtily v neděli desítky lidí v městě Idlib na severozápadě Sýrie, které je v rukou vzbouřenců. Podle záchranářů a místních lidí zasáhlo nejméně šest leteckých úderů rušné tržiště v centru města, několik vládních budov a obytných čtvrtí. Záchranáři potvrdili 43 mrtvých, ale nejméně dalších 30 mrtvol musí být ještě identifikováno. Více než 150 lidí bylo zraněno a vážnější případy byly odeslány do nemocnic v Turecku.

"Pod troskami je množství mrtvol," řekl Yasser Hammon, pracovník civilní obrany, a dodal, že dobrovolníci a pracovníci civilní obrany stále ještě mrtvoly vyprošťují.

Na sociálních sítích a v proopoziční televizi Orient TV byly zveřejněny záběry provizorních sanitek, jedoucích se zraněnými civilisty oblastmi, kde lidé v troskách rozbitých budov hledali přeživší osoby.

Jeden občan, Sameh al-Muazin, uvedl, že viděl zkroucená a roztrhaná těla v ulici Jalaa, na hlavním bulváru města, a dodal, že se lidé obávají dalších intenzivních náletů. "Všichni se bojí, že tohle je teprve začátek," dodal.

Idlib je hlavní město severozápadní provincie stejného jména. Stal se důležitým centrem pro vzbouřenci ovládaný severozápad Sýrie poté, co ho letos dobyla koalice islamistických povstaleckých skupin.

Moskva tvrdí, že bombarduje Islámský stát, avšak vzbouřenci a místní obyvatelé uvádějí, že ruská letadla zabíjejí stovkyt civilistů nezacíleným bombardováním daleko od frontových linií. Obyvatelé říkají, že rozlišují ruská letadla, která létají ve velké výšce, od syrských vrtulníků, které většinou shazují barelové bomby z daleko menší výšky.

Město Idlib bylo dosud víceméně ušetřeno intenzivního leteckého bombardování po zavedení příměří, které vyjednala OSN v září. V důsledku toho se do Idlibu uchýlily tisíce uprchlíků ze severní Sýrie.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5536

Diskuse

Obsah vydání | 23. 12. 2015