Putin použije v Sýrii více vojenské síly

21. 12. 2015

čas čtení 1 minuta

Pouhý den poté, co Moskva podepsala v pátek ambiciozní plán OSN na ukončení války v Sýrii, varoval Vladimír Putin, že je Rusko připraveno zintenzívnit svou vojenskou intervenci v Sýrii.

Peter Ford, bývalý britský velvyslanec v Sýrii, řekl v rozhlase BBC, že si nemyslí, že Rusko je ochotno "hodit Asada pod autobus". "To se nestane."

Za méně než 24 hodin od podepsání mírového plánu OSN řekl Putin, že vysocí ruští velitelé jsou připraveni připojit se k pilotům bombardovacích letadel, podpůrných jednotek a dalších ruských vojenských jednotek, které Asada podporují na syrském území.

"Vidíme, jak efektivně koordinují naši piloti a naši výzvědní agenti své úsilí s nejrůznějšími druhy vojsk - s armádou, s námořnictvem i s letectvem, a jak používají nejmodernějších zbraní," řekl Putin. "Chci zdůraznit, že to zdaleka nejsou všechny naše schopnosti. Máme další vojenské prostředky. A použijeme jich, pokud to bude zapotřebí.

Protiasadovská opozice v Sýrii nebude souhlasit s politickým narovnáním, jehož součástí by byl Asad. Kritikové poukazují na to, že bombardovací nálety usmrtily o mnoho tisíc Syřanů více než Isis, někdy chemickými zbraněmi a často krutě nezacílenými barelovými bombami. Mnoho opozičních bojovníků také bylo vězněno v Asadových žalářích, kde se široce používá mučení.

Rusko a USA se však mírně sblížily v tom, když Moskva uznala, že Asad jednoho dne může odstoupit, anebo že bude muset odejít, pokud prohraje ve volbách, zatímco Washington polevil v požadavku na jeho okamžité odstranění.

Moskvu také přislíbil podpořit Írán.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7108

Diskuse

Obsah vydání | 23. 12. 2015