Bodláky Václava Duška

Mediální pračky přepírají minulost, přítomnost nejistá

21. 12. 2015 / Václav Dušek

čas čtení 4 minuty

Veřejná prádelna na obrazovkách nezklame. Pere se klasicky na valše. Vydrhnout do běla, pak odnést do mandlu, napařit, protáhnout válcem. Obsluha koná profesionálně, nenechá pracovat vlastní mozek, ale odevzdává zaměstnavateli stoprocentní požadovanou práci. Po letech většina člověnů znalá věcí minulých a kmocháčkové zla a neodpovědnosti, jak jinak, vědí co měl kdo udělat v danou historickou chvíli, jak selhal a přivedl národ k propasti trapnosti. Parta rentgenologů duší pocházejících z pekla znamená velké kulové - krom plácání si jater a šťourání se ve zbytku historického trusu, musejí vybrat k přeprání osobu známou, tedy jeliman topenář z Horního Pohlavkova nemusí mít obavu, že bude vhozen do necek a protažen po valše.

Efektivní jsou pro očistu ti, co stávali v horním patře politických a společenských elit, kde dosti foukalo, pršelo, mráz lezl za nehty. Současné elitní jednotky boje za růžovou budoucnost přijdou po letech také na řadu - budou už v nebi klidu, ale u nás na zemi si je vypůjčíme a chutě je přeperema a zmandlujeme. Dívej se národe, kdo tě vedl! A nezapomeň!

Žvanivá blecha pochybuje s ustaraným výrazem o legitimitě historických postav. Mele v mlejnku zatuchlou pšenku. Optimista poslouchá zaručeně ověřené a prověřené - usmívá se, kdo se nechce uživit, prosím vás? Klidně ze sebe udělá hlupáka, hlavně že to sype a nadřízený orgán spokojeně vrní chráněn imunitní kličkou.

Dostat se do drápů dravců nehrozí, u nás dravce jaksi ze zásady mírnosti nepěstujeme, za to mrchožroutů a tasemnic máme dostatek. Politika hovniválů spočívá v předhození obětiny lidu, prostému, obyčejnému, pracujícímu, aby se bavil a cupoval vyhlédnuté bez omezení a strachu, že se může mýlit. A pak, mýlit se je lidské, že? Za toto sdělení se schová neurvalec, pitomec, zrádce, vrah i hochštapler - nu co, přeprání v neckách blahobytu neuškodí.

Sedíte, hledíte, nevypnete. Televizní mamba černá vás uková do křesel a uštkne. Jed účinkuje okamžitě - uštknutí televizní příznivci se scházejí při demonstracích a hádají se do krve o zprávách přepíraných osobností.

Ó, ano - kdysi před mnoha lety jsme volali: nechceme generála, chceme císaře. A dostali jsme generála. Hrdinu. Vojáka, který sloužil a nepolitikařil. Nastavoval krk a tuhle malou zemičku, nyní již s odkrojeným krásným krajem zvaným Slovensko, osvobodil. No ano, ale... ale pak selhal v rozhodujících okamžicích, kdy nás spřátelené armády napadly a zastřílely si do našich občanů - stříleli Ukrajinci, Rusové, Bělorusové, Kalmyci, Poláci... Zdravíme vás bratři, každému, co mu patří.

V hospodské diskusi po televizním pořadu Chytrá hlava, vyřkl Nosorožík pivní hlubokou myšlenku: Generál se měl na schodech letadla střelit do hlavy - desítky novinářů by viděly, jak ze světa schází zrazený rek.

Mediální pračky přepírají minulost, přítomnost nejistá. Šlápneš komusi na kuří oko a vyletíš. Při praní prádla a mandlování pamatuj, že musíš pracovat energicky, zasypat zpovídaného záplavou záludných otázek a přitom mu skákat do řeči, špulit nazlobeně pusinku - ždímat přepíraného vší silou mdlého ducha a ukázat nadřízeným, že se ve vás nezmýlili. Do budoucna upřednostníme pracovníky s vyššími ambicemi - prádelny budou vybaveny pračkami se sušičkami. Budoucnost nesnáší liknavost.

Velké špinavé prádlo vyžaduje pradleny i pradláky bez bázně a hany. Kam se jezdí učit demokratické žurnalistice dneška, těžko povědět. Pokud jsou opravdu jen a jen z domácké líhně, bůh nás natřes!

0
Vytisknout
6472

Diskuse

Obsah vydání | 23. 12. 2015