Proč prohrává Západ v Afghánistánu: Podporoval zkorumpovanou státní správu

22. 12. 2015

čas čtení 3 minuty

V neděli učinil náměstek guvernéra afghánské provincie Helmand Mohammad Jan Rasoolyar, velmi neobvyklou veřejnou prosbu afghánskému prezidentu Asrafu Ghanimu o vojenskou pomoc. Bez ní zřejmě rychle padne do rukou Talibanu Helmand i okres Sangin, při jehož hájení zahynulo před několika lety více než 100 britských vojáků.

V souvislosti se zřejmě nezastavitelnou ofenzívou Talibanu v Sanginu interviewoval rozhlas BBC v pondělí v podvečer reportéra investigativního televizního pořadu BBC Panorama Bena Andersona, který provincii navštivil a zná to tam jak své boty. Ben Anderson přinesl toto pozoruhodné svědectví:

"Afghánská armáda je v trochu lepší situaci než afghánská policie, ale policie vůbec není vstavu, aby se mohla bránit. Ani policii příliš nezajímá, že by měla dělat práci, která se od ní žádá. Hovořil jsem tuhle s velmi vysoce postaveným činitelem a ten mi sdělil, že 90 procent trestných činů v provincii Helmand páchá afghánská policie.

A já myslím, že tohle je problém s celou politickou strategií. I když my děláme věci velmi dobře, a to neděláme, protože tam zuří opravdu krvavá válka, když pak předáme moc hrstce, a to nepřeháním, v Sanginu to byli děti sexuální zneužívající narkomani, lidi unášející vrazi, tak místní komunita se obrátí o pomoc k Talibanu s nadějemi.

Opakovaně mi afghánští vesničané zdůrazňovali, že chtějí ve státní správě a v policii lidi, kteří jim poskytnou bezpečnost a spravedlnost. To je všechno, co chtěli. A opakovaně jim to poskytoval Taliban daleko efektivněji než lidé, které jsme tam instalovali u moci my.

Poslechněte si úryvek z mého rozhovoru s majorem Billem Stewartem byl doslova posledním velitelem v Sanginu, který se snažil věci dělat dobře. Měl malý tým poradců, asi 15 lidí, kteří se opravdu snažili dělat věci dobře. Snažil se bojovat proti místním policejním velitelům, kteří měli všichni k ruce mladé chlapce, které sexuálně zneužívali. Byli to jejich služebníci a sexuální otroci:

Bill Stewart: Policisté z Kábulu jsou gramotní, umějí číst a psát, podporují právo a zákonnost a zacházejí s lidmi správně. S těmi se dá pracovat. A pak máte tady místní policisty, tady máte policejního velitele, o němž víme, že unáší chlapce a sexuálně je zneužívá a okrádá lidi. Používá obyvatele v Sanginu jako pokladničku, prasátko, kterým může zatřepat a dostat z něho peníze. A s takovým člověkem se dá velmi obtížně spolupracovat."

Reportér Ben Anderson: "A tomu majorovi nařídili zeshora, aby mlčel. Přijeli tam britský a americký velvyslanec a vydali tiskové prohlášení, že navštívili Sangin, což bývalo centrum povstalců, a nyní se přesvědčili, jak fantastického pokroku se tam dosáhlo. A majoru Billu Stewartovi nedovolili, aby promluvil. A už v té chvíli bylo jasné, že Sangin padne do rukou Talibanu velmi rychle poté, co odtamtud odejdeme. Ale britský a americký velvyslanec se tam jen chtěli vyfotografovat, jaké je to krásné. Takže dnešní zprávy, že Sangin padá do rukou Talibanu, překvapující nejsou."

Jak britské ministerstvo obrany, tak britské ministerstvo zahraničí odmítly žádost BBC o rozhovor k této věci, konstatoval rozhlas BBC.

Zdroj ZDE (audio, od minuty 10.52)

0
Vytisknout
7452

Diskuse

Obsah vydání | 23. 12. 2015