V Kyjevě zavládla antikomunistická hysterie

21. 12. 2015

čas čtení 2 minuty

Poté, co byly nedávno na Ukrajině zakázány sovětské symboly, soud v Kyjevě nyní postavil mimo zákon Komunistickou stranu Ukrajiny. Zakázal jí, aby se organizovala a aby kandidovala ve volbách, píše Volodymyr Ishchenko.

Zákaz kritizují obránci občanských svobod. Zákaz Komunistické strany Ukrajiny je totiž porušení Evropské konvence pro lidská práva, kterou Ukrajina podepsala. Podle této konvence nemůže být politická strana zakázána za své symboly - může být zakázána jedině za "prokázanou činnost" ohrožující bezpečnost státu.

Je ironické, že Komunistická strana Ukrajiny není ani komunistická, ani nebezpečná. Jediné, co má s komunisty společného, je její obdiv k sovětským symbolům a prázdné "marxisticko-leninské" fráze.

Komunistická strana Ukrajiny byla nejpopulárnější politickou organizací v zemi během tržních reforem v devadesátých letech, ale od té doby zdegenerovala v konzervativní a proruskou organizaci, přišla o voliče i o postarší členskou základnu. Ztratila i podporu dělnické třídy.

Šéfové strany se stali součástí buržoazní elity a spojili se s podnikateli. Nejbohatší žena v minulém ukrajinském parlamentě, multimilionářka Oksana Kaletnik, byla členkou komunistické strany.

Po pádu Janukovyčovy vlády po protestech na Majdanu v roce 2014 podporovali někteří komunističtí aktivisté separatistické povstání na východě Ukrajiny. Avšak vedení strany opakovaně podpořilo celistvost ukrajinského státu a vzbouřence ze strany vyloučilo.

Vedení strany sice hystericky kritizovalo "nacionálněfašistický" režim v Kyjevě, ale nemělo jediné slovo kritiky vůči Rusku. Avšak kritika nebyla doprovázena činy. Po ztrátě svých voličů z Krymu a z Donbasu se poprvé v historii v říjnu 2014 Komunistická strana Ukrajiny nedostala do parlamentu.

Nyní se stala pouze obětním beránkem. Ukrajinská vláda potřebuje vést ideologickou válku, aby odvedla pozornost od rostoucích cen a politiky škrtů. Proto posiluje v zemi, už tak rozervané válkou, politickou nesnášenlivost.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7383

Diskuse

Obsah vydání | 23. 12. 2015