Skoti připravili syrským uprchlíkům vřelé přijetí

21. 12. 2015

čas čtení 2 minuty

Ztraumatizovaným uprchlíkům pomáhají skotští občané s jazykem a s kulturními otázkami

Amer Masri vypráví o tom, jak obrovskou úlevu vyjadřoval jeden syrský uprchlík, který přijel před několika týdny do Skotska.

"Byl tak vděčný. Pořád opakoval, Děkuji ti, Skotsko, Děkuji ti, Nicolo Sturgeonová - po každé větě, kterou jsem pro něho přeložil."

Masri je sám uprchlíkem, který utekl před Asadovým režimem roku 2011 a nyní pracuje jako vědecký výzkumník v Edinburku, kde žije s manželkou a s dvěma malými dětmi.

Za poslední měsíc navštěvuje Masri a skupina dalších Syřanů, kteří žijí ve Skotsku, své nově přišedší spoluobčany."Chceme ji ukázat, že tady jsme, že nám tahle země dala lidskou důstojnost a svobodu a to je povzbuzuje," říká Masri. "Vysvětlujeme jim, například, že skotská policie je tady od toho, aby jim pomáhala, že se jí nemusejí bát. Také jim vysvětlujeme, že tohle je země, kde vládne rovnost, kde se zachází stejně se vzdělanými jako s nevzdělanými lidmi a - což je ještě důležitější - že ženy tu mají stejná práva jako muži."

V listopadu přiletělo z táborů na syrské hranici do Británie prvnich 300 uprchlíků. Britský premiér jich rozhodl přijmout celkem 20 000 a stal se terčem kritiky, mimochodem i od skotské vlády, že tak málo. Skotsko jich přijímá třetinu, přestože má pouze desetinu obyvatel Británie.

Hamza Yousaf, skotský ministr pro mezinárodní rozvoj, oznámil policii, že se stal na sociálních sítích terčem islamofobních útoků. Avšak o měsíc později silně pochválil pozitivní reakci skotské veřejnosti na uprchlickou krizi. "Jsem nesmírně hrdý na skotské občany, kteří své nové sousedy přijali s obrovskou vstřícností". "Lidi k uprchlíkům chodí na ulici, objímají je, nabízejí jim přátelství, podporu a praktickou pomoc, organizují pro ně filmová promítání a dávají jim dary potravin a teplého oblečení."

Skotské úřady jsou si vědomy, že uprchlíci, které vybralo OSN pro okamžité přesídlení, patří k těm nejzranitelnějším a nejztraumatizovanějším jednotlivcům, a tak ve Skotsku ochraňují jejich soukromí.

Masri to potvrzuje: "Mnoho těchto lidí zažilo tragické a traumatické věci, někteří byli vězněni a mučeni a mají velký problém s post-traumatickým stresem. Kromě toho zažívají stres přesídlení na jiný kontinent a do jiné kultury, takže jejich psychická situace je velmi křehká."

Na ostrově Bute byly odvezeny uprchlické děti na vánoční představení Kocoura v botách. Dětem se to neuvěřitelně líbilo. Jak konstatuje Masri: "Děti se přizpůsobují nejrychleji. Jsou jako houby."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7203

Diskuse

Obsah vydání | 23. 12. 2015