Primátorka Kolína nad Rýnem: Ženy by měly mít "kodex chování", aby předešly sexuálním útokům

6. 1. 2016

čas čtení 2 minuty


Primátorka Kolína nad Rýnem Henriette Rekerová na krizovém mítinku věnovaném silvestrovským sexuálním útokům prohlásila, že by ženy měly přijmout "kodex chování", aby předešly dalším podobným útokům. Policie vyšetřuje události, při nichž na ženy na ulici mělo zaútočit tisíc mužů.


"Je důležité předcházet takovým incidentům," měla prohlásit Rekerová podle RP Online. "Slyšeli jsme nyní, že se [útoky] objevily v jiných městech. To se nám samozřejmě nelíbí."

Také v Hamburku se objevily stížnosti na sexuální útoky.

Krizový tým tvrdí, že preventivní opatření by měla zahrnovat kodex chování pro mladé ženy a dívky, a Rekerová prohlásila, že již existující kodex bude aktualizován online.

Navrhovaný kodex zahrnuje doporučení jako udržovat bezpečnou vzdálenost vůči cizincům, držet se vlastní skupiny, požádat kolemjdoucí o pomoc, zásah nebo svědectví, nebo informovat policii, pokud se stanete obětí takového útoku.

Před velkým karnevalem ve městě, který se má konat v únoru, Rekerová slíbila zvýšenou policejní přítomnost. Varovala mladé ženy před potenciálním nebezpečím popíjení.

Lidé vyjadřují frustraci z toho, že se pozornost zaměřuje na oběti, místo na pachatele.

Primátorka také prohlásila, že je třeba poskytnout "lepší vysvětlení" žadatelům o azyl, pokud jde o význam výročních karnevalů.

"Musíme předejít zmatkům ohledně toho, co představuje chování, které je výrazem štěstí, a co přesně je odděluje od otevřenosti, zejména v sexuálním chování," prohlásila primátorka.

Útočníci jsou policií popisováni jako Severoafričané arabského vzhledu, kteří přicestovali do města před dvěma roky a policie je dobře zná.

Primátorka Rekerová byla v říjnu zraněna, když ji napadl muž motivovaný odporem k cizincům a bodl ji do krku.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
11381

Diskuse

Obsah vydání | 7. 1. 2016