Zeman pronesl další nepromyšlenou pitomost. Je už opravdu senilní?

14. 3. 2016 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

V pátečním projevu v Poslanecké sněmovně pronesl MIloš Zeman další blbost:

"Dámy a pánové, nikdo nemá právo urážet svůj vlastní národ. A pokud tak činí, musí počítat s tím, že ve skutečnosti uráží pouze sám sebe."

Zeman si v poslední době těžce zahrává s nekritickým nacionalismem, který nakonec sežehne i jeho. Způsob, jímž destabilizuje Českou republiku, je neodpovědný, hloupý a nebezpečný. Představa, že "národ" je posvátný a "má vždycky pravdu" je něco, co vždycky šířili jen autoritáři a fašisté.

Inteligentní politik dobře ví, že veřejná debata ve fungující demokratické zemi musí být založena na ostře kritickém zpochybňování všech tvrzení a všech údajných "hodnot", aby se ověřila jejich platnost a aby lidé vírou ve falešné mýty neskončili v nebezpečné slepé uličce.

Neobratně se ale vyjádřil i Tomáš Halík, jehož svým výrokem Zeman napadl. Žádný rozumný demokratický politik či veřejný činitel nemůže urážet občany tím, že se vyjádři, že v zemi "není dost rozumných lidí".

LIdmi to nebude, bude to jejich oblbováním MIlošem Zemanem, a médii, jako je rasistická žumpa Parlamentních listů, šířících nepodložené poplašné zprávy, a za ní většina českých sdělovacích prostředků.

Pokud v zemi nejsou k dispozici spolehlivé a ověřené informace a média jen vyvolávají strach s cílem zvýšit svou čtenost, není divu, že lidé reagují iracionálně. Za to však není možno kritizovat je, ale politiky a média.

0
Vytisknout
7609

Diskuse

Obsah vydání | 15. 3. 2016