Neodpovědné řeči o "válce v Evropě" znamenají, že lezeme Isis do pasti

24. 3. 2016

čas čtení 2 minuty

Terorismus je  pořád tou nejnepravděpodobnější příčinou naší smrti

Nyní je nesmírně důležité, jak budeme reagovat na bruselské útoky, píše v deníku Guardian bývalý rukojmí Isis Nicholas Hénin. A nevypadá to dobře. Francouzský premiér Manuel Valls a francouzský prezident François Hollande už padli do pasti a hovoří o tomto problému jako o "válce". To je to poslední, co by měli říkat. Mohu jim sdělit na základě mé zkušenosti, že přesně toto Isis chce. Teroristé nechtějí o válce jen hovořit, chtějí v Evropě vyvolat občanskou válku. Ale toto není válka a nesmíme o ni jako o válce hovořit.

Je to politické násilí velkého rozsahu. A důležité je, že z historie máme zkušenost s politickým násilím velkého rozsahu. Pokud přijmeme militaristický, válečný slovník, už nebude cesty zpět. Jen tím posílíme své nepřátele.

Politikové v Evropě dnes bohužel reagují na politickou atmosféru ve svých zemích. Podporu získává pravice a nacionalisté a politikové se domnívají, že nejlepší způsob je přijmout jejich výrazivo a jejich myšlenky. Ale to je velká chyba. Proč napomáhat teroristům, když víme, že nás chtějí rozhádat a přimět nás, abychom žili ve strachu?

Vzpomínám na slova Jense Stoltenberga, bývalého norského premiéra, po hromadném vraždění v roce 2011, které způsobil Anders Breivik. Odmítl populistický nátlak na zavedení přísnějších bezpečnostních opatření a požadoval namísto toho více demokracie a svobody.

My ve Francii jsme se obávali záporné reakce po útocích na časopis Charlie Hebdo. To se nestalo a namísto toho jsme projevili silnou soudržnost. Avšak od té doby se ukázalo, jak zranitelní jsme jako společnost. Šokují mě rasistické výroky politiků i mainstreamových médií, jsou to věci, které by dříve nikdo neříkal ani nepublikoval. Takový postoj nemá budoucnost.

Měli bychom zachovat rozvahu a vědomí míry věcí, a především vyřešit kořen tohoto problému, válku v Sýrii. Musíme mít také na mysli, že teroristé sice terorizují - činy a obrazy - avšak terorismus je přesto pořád tou nejnepravděpodobnější příčinou naší smrti. Oni chtějí, abychom se báli. To jim můžeme odepřít. Lepší je být pevní a držet se svých hodnot.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8716

Diskuse

Obsah vydání | 29. 3. 2016