Mladí lidé v Molenbeeku dostali esemesku: "Bojujte proti Zápaďákům!"

28. 3. 2016

čas čtení 2 minuty

Mladí muži v bruselské čtvrti Molenbeek dostali o víkendu esemesku, která na ně naléhá, aby "učinili správnou volbu" a "bojovali proti Zápaďákům".

Texty byly odeslány v neděli večer z předplaceného mobilního účtu, který nelze identifikovat a nelze na něj odpovědět. Esemeska byla rozeslána poté, co bylo na Facebooku zveřejněno video, nyní už odstraněné, na němž bylo vidět místní mladíky, údajně oslavující nedávné bruselské útoky.

Rozeslání esemesek vyvolává obavu, že se Daeš snaží využít zvýšeného napětí v Bruselu k naverbování dalších mladých lidí na svou stranu.

Není známo, jak Daeš získal čísla mobilů mladých lidí v Molenbeeku, ale komunitní aktivisté poukázali na to, že verbíři z Isis si stahují všechna telefonní čísla z mobilů příchozích ze Západu na Blízký východ.

Džamal Ikazban, místní poslanec belgické Socialistické strany, varoval, že esemesky vyvolávají v Molenbeeku napětí. "Tito lidé se snaží převzít naši mládež! Je to, jako když vám před školními vraty stojí prodejce drog. Je nutno je neutralizovat. Jsou to predátoři a naše mládež jsou oběti. Je neuvěřitelné drzé, že džihádisté šíří svou propagandu v době policejních razií," dodal Ikazban.

Obdobné zprávy na Facebooku a obdobné emaily dostávají mladí muslimové po celém Bruselu. Džamal Zaria, imám v Arafatově mešitě v Molenbeeku uvedl, že strach mezi rodiči v této belgicko-marocké komunitě roste. "Jsou vystaveni rakovině v etapě metastáze," řekl. "Opravdu se šíří neuvěřitelně rychle. Musíme rychle vypracovat pro děti imunitní systém, aby odmítly propagandu Daeše."

Jedna matka dvou synů, kteří odjeli bojovat do Sýrie, si stěžovala, že jeden z nich byl před odjezdem terčem vlny telefonátů. "Během 10 dnů, než odjel, mu jeho verbíř telefonovat 140krát," řekla. "Byla to naprostá šikana." Policie však nezasáhla, když ji matka varovala, že se její syn chystá odjet do Istanbulu.

"Připojit se k Daeši je určitou formou sebevraždy," řekl Ikazban. "Chápou, že tu existuje zoufalství, jehož lze zneužít k indoktrinaci a k naverbování těchto lidí. Jsem velmi rozhněván, že jsme proti tomu neučinili dost."

Vládnou obavy, že by polarizace, které zneužívá Daeš, mohla být prohloubena ultrapravicovou demonstrací, plánovanou v Molenbeeku na příští sobotu pod heslem "Deportujte islamisty!"

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6970

Diskuse

Obsah vydání | 31. 3. 2016