Aktuální situace v Řecku a na balkánské trase

29. 3. 2016

čas čtení 4 minuty

Tisková zpráva sdružení Pomáháme lidem na útěku

Idomeni, Šid, Lesbos - 29.3.2016 - Čtyři desítky Čechů pomáhaly přes velikonoční svátky v řeckém Idomeni. Na místě je už třetí týden koordinuje Jan Zeman z organizace Pomáháme lidem na útěku, stabilně zde fungoval a bude fungovat přibližně dvacetičlenný tým. “Staráme se především o centrální sklad humanitární pomoci a sbírek pro celou oblast Idomeni a okolí. Ty pak další desítky dobrovolníků - i z jiných organizací - distribuují podle potřeby v táboře. Pokud tu máme lékaře, pomáháme s poskytováním základního ošetření.” popisuje činnost Czech teamu Zeman. “Uprchlíci tu čekají už tři týdny. Nemají kam jít, stále doufají, že se hranice otevřou, ale nestane se to...”

V provizorním kempu Idomeni lidé žijí buď ve velkých stanech Lékařů bez hranic, nebo v malých turistických stanech. Stále je tam odhadem 10-12 tisíc uprchlíků, v dalších třech menších kempech celkem okolo tisícovky a v blízkém Polykastru cca 1 500 lidí.

Lidé na místě zůstávají, protože není kam se vracet - řecké tábory jsou nyní přeplněné a v některých z nich panují srovnatelné či horší hygienické podmínky, než v Idomeni.

“Snažíme se do Idomeni i na další místa v Řecku dostat naše sbírky - jak z Čech, tak ze Šidu na srbsko-chorvatských hranicích, kde naše činnost pomalu končí. Do Idomeni zároveň přijíždějí řecké sbírky. Je obdivuhodné, jak Řekové, kteří sami pociťují dlouholetou ekonomickou krizi, zároveň pomáhají těm, kteří jsou na tom ještě hůř,” popisuje Zuzana Lenhartová, předsedkyně Pomáháme lidem na útěku.

Dobrovolníci apelují na evropské státy - situace v Idomeni i v celém Řecku přestala být únosná. “Můžeme lidem zajistit základní potřeby - i když je nedokážeme vždy zahřát, pokud prší. To největší, co jim ale nastalá situace bere, je lidskost. Přišli do Evropy hledat útočiště před válkou a skončili v bahně na jejích hranicích. A tam skončila i lidská práva. Chápeme potřebu evropských států kontrolovat příchozí žadatele o azyl, je ale potřeba přitom dodržovat základní pravidla humanity - a ne se k lidem, kteří utíkají před válkou a bídou, chovat jako ke zvířatům,” říká k tomu Zuzana Lenhartová. Idomeni, foto: Zuzana Lenhartová

Czech team zůstává i na Lesbu

Čeští dobrovolníci působí v největším skladu na ostrově, odkud posílají humanitární pomoc do táborů. Část jí dodávají i do Athén a dalších míst včetně Idomeni. “Zatím na ostrově zůstáváme, uprchlíci totiž stále přijíždějí. Ačkoli jsou hned odváženi do táborů, je potřeba se o ně postarat minimálně co se týče oblečení a základních potřeb,” vysvětluje Renata Blažková, koordinátorka Pomáháme lidem na útěku.

V hotspotech na Lesbu ukončily na protest proti porušování lidských práv v důsledku dohody EU s Tureckem své působení mezinárodní organizace Lékaři bez hranic a UNHCR. Čeští dobrovolníci jejich postoj podporují. “Po demonstraci dobrovolníků minulý týden se podmínky v táborech o něco zlepšily, uprchlíci mají alespoň možnost pohybovat se volně v rámci kempu, předtím byli zavřeni v detencích,” dodává Renata Blažková.

Práce v Šidu pomalu končí

Od 11. listopadu pracovali čeští dobrovolníci především v srbském Šidu. Jejich sklad materiální pomoci nyní po uzavření Balkánské trasy končí a věci jsou převáženy do Řecka. O Velikonocích odvezli dobrovolníci do Idomeni 60 stanů a kuchyňské vybavení.

V Srbsku a Chorvatsku je teď několik stovek uprchlíků, kteří se nemohou dostat do Rakouska ani zpět. “Důsledkem uzavření Balkánské trasy je skutečnost, že jedinou možností, jak se dostat ze Srbska, je využití služeb pašeráků lidí. Cesta tak do určité míry nadále funguje, stala se ale pro uprchlíky ještě mnohem dražší a nebezpečnější,” uzavírá Zuzana Lenhartová.

Dobrovolníci pod vedením Pomáháme lidem na útěku a ve spolupráci se slovenským Človekem v ohrození se kromě balení skladu starají i o děti uprchlíků, kterým se snaží zpříjemnit dobu čekání. Na děti totiž nastalá situace dopadá nejvíce.

0
Vytisknout
7840

Diskuse

Obsah vydání | 31. 3. 2016