Studie: Američtí policisté s třikrát vyšší pravděpodobností vystřelí na neozbrojeného podezřelého, pokud jde o bělocha

29. 4. 2016

čas čtení 2 minuty


Lidové moudro o policejní střelbě a část výzkumů tvrdí, že černí podezřelí čelí větší pravděpodobnosti postřelení či zastřelení než bílí, protože policisté mají implicitní rasové předsudky. Nová studie však zjistila přesný opak: Dokonce i bílí policisté s rasistickými předsudky třikrát pravděpodobněji vystřelí na neozbrojeného bílého podezřelého, než na černého.


Výsledky pocházejí z laboratorního projektu Washington State University, v němž byly použity vysoce realistické policejní simulátory, kde se aktéři v různých scénářích blíží a reagují na policisty na velkých obrazovkách s vysokým rozlišením, ve snaze napodobit kritické situace na ulici. Policisté byli vybaveni skutečnými zbraněmi modifikovanými pro střelbu infračervenými paprsky a scénáře se mohly vyvinout v konflikt nebo kooperaci, v závislosti na slovech nebo činech policisty.

Autoři projektu Lois James, Stephen M. James a Bryan J. Vila použili tyto simulace již potřetí. A pokaždé zjistili, že policistům trvá významně déle, než vystřelí, pokud je podezřelý černý. Konstatují to ve své zprávě "The Reverse Racism Effect" (Efekt obráceného rasismu) publikované v časopise Criminology & Public Policy.

Jedná se o složité téma, které začalo v roce 1974 studií se závěrem, podle nějž "policie má jiný prst na spoušti pro bílé a jiný pro černé". Zpráva z roku 1978 zjistila, že 60 % černých podezřelých zastřelených policií mělo střelné zbraně, ve srovnání s 35 % bílých. V roce 2001 statistická studie ukázala, že černí Američané tvoří 12 % obyvatelstva, ale spáchají 43 % zabití policistů.

Existuje také opačný narativ, že policisté váhají se střelbou na černé podezřelé, který sahá k analýze zpráv hlavních metropolitních policejních oddělení z roku 1997. Ta zjistila, že policisté střílí častěji na bílé podezřelé než na černé, možná kvůli "veřejnému sentimentu týkajícímu se zacházení s černými". A v roce 2004 David Klinger na University of Missouri-St. Louis prováděl rozhovory s více než stovkou policistů, přičemž zjistil, že "důkazy rostoucích obav ohledně použití smrtící síly proti černým podezřelým kvůli strachu, jak to bude vnímáno, a s tím spojenými důsledky".

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6383

Diskuse

Obsah vydání | 2. 5. 2016