VYVOLÁVÁNÍ NENÁVISTI VŽDYCKY VEDE KE KRVEPROLÉVÁNÍ - I V ČECHÁCH

Británie: Nálada je ohyzdná a poslankyně je mrtvá

17. 6. 2016

čas čtení 2 minuty

Ve čtvrtek bylo doslova hmatatelné, do jak obrovské míry byli britští poslanci šokováni, píše Poly Toynbee v deníku Guardian.

Na tento útok na veřejnou činitelku nelze pohlížet v izolaci. Došlo k němu v situaci ohyzdné nálady veřejnosti, kdy jsme přesvědčováni, abychom pohrdali všemi politiky, abychom nedůvěřovali těm, kteří nám slouží a abychom dehumanizovali ty, s nimiž se okamžitě neidentifikujeme.

Je mnoho slušných lidí, kteří se účastní kampaně za odchod Británie z EU. Ale pak jsou jiní, jejichž nezodpovědnost je otevřená a šokující. Nesou odpovědnost - nikoliv za tuto vraždu, ale za dnešní náladu: za pobuřující jazyk, za verbální útoky, za urážky a za otevřený rasismus.

Můj místní labouristický radní v londýnské čtvrti Camden mi ukázal lístek, který někdo zastrčil za stěrač jednoho místního člověka. Automobil měl nalepený plakát pro setrvání Británie v Evropské unii. Lístek byl napsaný velkými písmeny "MI SME TADY PRO BREXIT. CYZYNCE NENÁVIDIME. PŘÍŠTĚ TU NEPARKUJ AUTO S PLAKÁTEM PRO EU. HAJ HITLER BÍLÁ SÝLA". Majitel automobilu lístek předal policii.

Stoupenci Brexitu zvedli několik kamenů. Jak neodpovědně byla zlikvidována desetiletí trpělivé práce a protirasisických zákonů, takže se takovéto názory zase staly přijatelnými.

Tato kampaň před referendem vyvolala protiimigrantské nálady, které předtím existovaly jen na pokraji britské politiky. Když politikové z mainstreamové strany zneužívají imigrace jako své hlavní zbraně, pouští ze řetězu něco temného a nenávistného, co ve všech zemích číhá hned pod povrchem.

Namlouvali jsme si omylem, že jsme snášenlivá země? Jestliže bude Británie hlasovat za odchod z EU, získá po celém světě pověst jako ostrov, který se odřízl od světa v důsledku nenávisti vůči cizincům. Tato vlastnost nás bude definovat globálně víc než jakákoliv jiná vlastnost. Náš image, naše realita, se promění přes noc.

Demokracie je cenná a křehká. Závisí na respektu pro názory jiných a nesmí propadnout divošství a nenávisti vůči oponentům. "Elity" se octnou pod anarchistickým útokem, pokud "elitní" ministr spravedlnosti apeluje na své stoupence, aby ignorovali všechny experty.

V Británii začíná děsivá kulturní válka - je to konflikt hlubší, než jaký jsem kdy znala, když poslouchám hněv, vyvolaný touto kampaní před referendem. Atmosféra je žíravá, lidi ji tak vytvořili. Registrujeme šok, že byla zavražděna poslankyně, ale není to úplně překvapivé.

Kompletní článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8549

Diskuse

Obsah vydání | 20. 6. 2016