Jak došlo k zavraždění britské poslankyně

17. 6. 2016

čas čtení 4 minuty

Labouristická poslankyně Jo Coxová se stala obětí útoku před knihovnou ve svém volebním okrsku, kam směřovala na své pravidelné hodiny kontaktu s veřejností. Dva svědci uvedli, že před útokem vrah křičel "Přednost Británii! (Britain First!").

Je to první vražda britského poslance či poslankyně za posledních šestadvacet let: naposledy zavraždili v roce 1990 irští republikáni poslance Iana Gowa. Vražda Jo Coxové ohromila ve čtvrtek londýnskou Dolní sněmovnu a v jejím důsledku byly až do soboty zrušeny jakékoliv další akce v předvolební kampani před referendem o odchodu Británie z EU, které se má konat 23. června. Coxová se účastnila ve středu široce medializované akce na podporu setrvání Británie v EU na řece Temži v Londýně.

Policie zatkla dvaapadesátiletého muže, známého v místě jako Thomas Mair, který použil k útoku "staromódní" střelné zbraně a nože. K útoku došlo krátce před 13. hodinou. Svědci uvedli, že vrah zaútočil na Coxovou před veřejnou knihovnou v městě Birstall, když z ní vyšla se svými pomocníky. V konfliktu, který následoval, ji třikrát střelil a opakovaně ji pobodal.

Coxová byla prohlášena mrtvou ve 13.48 lékařem, který spolu s dalšími zdravotníky ošetřoval její zranění.

Policie sleduje dvě linie vyšetřování. Zaměřuje se jednak na vrahovy vazby na ultrapravicové organizace a jednak na stav jeho duševního zdraví.

Po vraždě detektivové prohledali Mairův dům, v němž hledali extremně pravicový materiál, ať v hmotné či digitální formě. Jeho jméno se vyskytlo nejméně na jednom extremistickém serveru. Policie také zjišťuje ve zdravotnictví, zda bylo o Mairovi známo, že snad měl psychické potíže.

Svědek Hicham Ben Abdallah uvedl, že viděl útočníka, jak Coxovou kope a pak z černé tašky vytáhl pistoli, střílel na ni a tahal ji za vlasy. "Snažil se zbraň, která vypadala jako domácky vyrobená, uvést v provoz. Zdálo se, že jedna kulka se vzpříčila, a pak něco křičel a začal střílet. Vypálil jeden výstřel a pak asi o tři nebo čtyři vteřiny později vypálil další. A v tu chvíli jsem ji uviděl na zemi mezi dvěma automobily," řekl Abdallah.

Ve 14 hodin se měla Coxová objevit u stánku aktivistů za setrvání Británie v EU na blízkém náměstí. Uvedl to šéf místní organizace Labouristick éstrany Mahmoud Akhtar.

Graeme Howard, 38, který bydlí nedaleko v Bond Street, svědčil, že útočnik křičel "Britain first!": "Slyšel jsem výstřel, tak jsem vyběhl ven a viděl jsem nějaké dámy, jak vybíhají z kavárny s ručníky. Lidi křičeli a pak se objevila policie. Útočník křičel 'Britain first!', když to dělal a když byl zatýkán."

Svědkek Clarke Rothwelltaké sdělil společnosti BBC, že útočník na Coxovou křičel "Britain first". "Někdo se ho snažil zastavit, zápasil s ním, on ale měl nůž, lovecký nůž. Začal na ni útočit s tím nožem asi pětkrát."

Rothwell uvedl, že lidé začali křičet a utíkat pryč, když útočník "začal na všechny útočit nožem". Terčem útoku se stal také sedmasedmdesátiletý muž, ale nebyl zraněn vážně.

Útočník utekl jednosměrnou ulicí zatímco Coxová umírala. Na scénu se dostavila ozbrojená policie a útočník byl nakonec zatčen místními uniformovanými policisty.

Ultrapravicová politická strana Britain First uvedla, že se na incidentu "nepodílela". Náměstkyně šéfa strany Jayda Fransen uvedla, že je "extremně šokovaná" a dodala: "Toto absolutně není chování, jaké bychom tolerovali."

Forenzní odborníci prohledali zahradu před Mairovým domem a garáže za domem. Sousedi Maira charakterizovali jako "tichou osobu" a "samotáře", který pravidelně pracoval na zahradách lidí v této čtvrti. Mairova matka Mary uvedla, že je příliš rozrušená na to, aby mohla hovořit.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7664

Diskuse

Obsah vydání | 20. 6. 2016