POZOR! Současná propaganda se bezostyšně vrátila k nacistickým tématům, používaným do r. 1945

16. 6. 2016

čas čtení 2 minuty




Kampaň britského miliardáře Arrona Bankse, který podporuje Brexit, rozšířila na Twitteru obrázek, který je jakoby přímo převzat z ústředí Hitlerovy nacistické propagandy. Na obrázku je loď, která představuje EU, která padá přes vodopád, kdežto od ní uniká záchranný člun s nápisem Brexit a pluje směrem ke krásnému východu slunce.

Avšak v centrální části "lodi EU" se na tomto obrázku dějí skutečně neuvěřitelné věci. Dvě vousaté postavy s tmavou kůži, jedna z nichž nese křivou šavli a druhá pytel peněz, by byly okamžitě důvěrně známy lidem, kteří zažili nacistický režim v Německu či v Protektorátu, jenže v té době by ty postavy byly židé. Na tomto obrázku to jsou muslimové. Tmavý muž s křivou šavlí nutí blonďatého árijského mladíka se švédskou vlajkou skočit po prkně do moře, zatímco postava s pytlem peněz se nad ním vzrušeně raduje. V popředí lodi jiná "asiatská" postava se snaží sexuálně osahávat ženskou sochu na přídi.

Dělo na palubě označené "Rozrůzněnost" střelbou proděravělo dno vlastní lodi. A žralok s nápisem "politická korektnost" se připravuje sežrat Švéda, až bude muset skočit z prkna.

Tyto motivy nejsou jen rasistické. Je to návrat ke konrétnímu stylu nacionalistického antisemitismu, o němž jsme se domnívali, že od roku 1945 už nemá v Evropě místo. Postavy na této kresbě jsou přesně téhož typu, jaké se používaly v kreslené propagandě nacistického tisku.

Jde o tentýž temný archetyp evropské civilizace: hejno zlověstných, hrozivých, chlípných a špinavých podlidí, kteří zmanipulovali elity, aby ty zotročily obyčejného, řádného občana. Tito podlidi zosobňují existenční hrozbu civilizaci.

Kdokoliv, kdo šíří tyto strašlivé archetypy, je nepřítelem mé země a všech jejích hodnot a slušnosti, za něž lidé za druhé světové války bojovali. Uvědomte si, že budete-li hlasovat pro odchod z EU, k moci se dostanou osoby, které šíří tyto nacistické archetypy, varuje v deníku Guardian Andrew Brown.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8097

Diskuse

Obsah vydání | 20. 6. 2016