Nejvyšší soud v Izraeli rozhodl, že rukopisy Franze Kafky jsou majetkem Národní knihovny Izraele

9. 8. 2016

čas čtení 1 minuta

Skončily tím dlouhé právní tahanice. Soud v neděli odmítl odvolání dědiců Maxe Broda, Kafkova přítele a vykonavatele jeho poslední vůle, jemuž Kafka odkázal své rukopisy po své smrti r. 1924.

Kafka Broda požádal, aby po jeho smrti rukopisy spálil, Brod to však neudělal a vzal si je s sebou, když uprchl před nacistickou okupací Československa v roce 1939 do Palestiny.

Brod odkázal Kafkovy rukopisy své tajemnici Esther Hoffeové s tím, aby je předala na "Hebrejskou univerzitu v Jeruzalémě, do městské knihovny v Tel Avivu nebo jiné organizaci v Izraeli či v zahraničí.

Avšak Hoffeová, která zemřela r. 2007, si je ponechala a rozdělila je mezi své dvě dcery, čímž vyvolala právní tahanice.

V procesu proti dědicům Hoffeové, který začal r. 2009, požadoval stát Izrael, aby všechny dokumenty, včetně nepublikovaných Kafkových textů, byly odevzdány, s tím, že to byla Brodova poslední vůle.

Dcery Hoffeové však odmítly s tím, že rukopisy, mající podle odhadů cenu mnoha milionů dolarů, dostala od Broda jejich matka a že si s nimi mohla udělat, co chce.

Nejvyšší soud Izraele nyní rozhodl, že "Max Brod nechtěl, aby se jeho majetek prodával za nejvyšší cenu, ale aby byl umístěn ve vhodné literární či kulturní instituci."

Hoffeová prodala za svého života rukopis Kafkova románu Proces za 2 miliony dolarů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5472

Diskuse

Obsah vydání | 11. 8. 2016