Americké zpravodajské zdroje varují Izrael před sdílením informací s Trumpovou administrativou

13. 1. 2017

čas čtení 2 minuty


Izraelské zpravodajské služby se obávají, že přísně utajované informace poskytnuté Spojeným státům se dostanou k Rusům - a odsud k jejich blízkému spojenci, Íránu.


Nadcházející inaugurace Donalda Trumpa způsobuje nespavost i představitelům izraelských zpravodajských služeb. V uzavřeném fóru se nedávno objevily obavy z úniku informací sdílených v posledních 15 letech s Američany do Ruska - a odsud do Íránu.

Obavy vyvolává podezření z vazeb mezi budoucím prezidentem či jeho spolupracovníky a Kremlem, jehož agenti jsou také spojeni s Teheránem.

Obavy ještě zesílily po nedávné schůzce izraelských a amerických zpravodajských představitelů. Podle izraelských účastníků vyjádřili američtí kolegové beznaději nad Trumpovým zvolením, protože zpravodajskou komunitu často napadá. Američané také řekli Izraelcům, že služba NSA má "vysoce spolehlivou informaci", že ruské zpravodajské agentury, FSB a GRU, nesou zodpovědnost za útok na servery Demokratické strany a předání citlivých informací Wikileaks.

Američtí představitelé dodali, že jsou přesvědčeni, že ruský prezident Vladimir Putin má "páky" na Trumpa - ale neupřesnili. Pravděpodobně hovořili o materiálech zveřejněných ve středu, které zmiňují znepokojující informace shromážděné ruskými zpravodajskými službami ve snaze vydírat budoucího amerického prezidenta.

Američané naznačili, že jejich izraelští kolegové by měli "být opatrní" při předávání informací Bílému domu a Výboru pro národní bezpečnost.

Od počátku tisíciletí došlo k zintenzívnění izraelsko-americké zpravodajské spolupráce. Většina společných operací se týkala Íránu a menší část Hizballáhu a Hamásu.

V roce 2008 došlo k oficiální dohodě o soustavné spolupráci a sdílení zdrojů a metod, což vysoký představitel označil za "kompletní vzájemný striptýz" Bushe a Olmerta.

Američané jsou přesvědčeni, že Edward Snowden v rámci dohody o azylu předal informace o konkrétní vysoce utajované americké operaci v Íránu ruským zpravodajským službám. Část z toho měla být předána Teheránu v rámci Putinovy politiky zvyšování závislosti Íránu na Rusku.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5981

Diskuse

Obsah vydání | 16. 1. 2017