Merkelová: Osud Evropy je v našich rukou

16. 1. 2017

čas čtení 1 minuta


Německá kancléřka se připojila k francouzskému prezidentu úsečným komentářem k výrokům Donalda Trumpa o Německu, EU a o NATO

Angela Merkelová a François Hollande reagovali úsečně a vzdorně na výroky Donalda Trumpa, jimiž dal nový americký prezident najevo, že nepodporuje NATO a naznačil, že nebude podporovat ani soudržnost Evropské unie.

"My Evropané máme svůj osud ve vlastních rukou," řekla Merkelová. "Znovu vyjádřil své postoje. Jsou už známy po určitou dobu. Moje postoje jsou také známy."

V rozhovoru pro deník Times si Trump stěžoval, že NATO je "zastaralé", protože "nebojuje proti terorismu". Tento výrok později pochválil Kreml. Trump také vyjádřil názor, že i další země opustí Evropskou unii.

Francouzský prezident Hollande se vyjádřil, že Evropa nepotřebuje, aby ji outsideři říkali, co má dělat.

"Evropa bude podporovat transatlantickou spolupráci, avšak bude to založeno na jejích zájmech a hodnotách," řekl v pondělí Hollande. "Nepotřebuje rady zvenčí ohledně toho, co má dělat."

Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier uvedl, že Trumpova kritika NATO vyvolala v této vojenské alianci znepokojení. "Hovořil jsem dnes nejen s ministry zahraničí EU, ale i s ministry zahraničí NATO a mohu vás informovat, že přicházejí signály, že nedošlo k uvolnění napětí," řekl.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7038

Diskuse

Obsah vydání | 17. 1. 2017