KLDR vyrábí miniaturizované jaderné hlavice přepravitelné raketami

9. 8. 2017

čas čtení 1 minuta
Severní Korea je schopna vyrábět miniaturizované jaderné hlavice, kterými lze osadit nedávno testované rakety. Podle analytiků tyto prostředky mohou zasáhnout území kontinentálních USA.


Podle amerických médií je tento závěr obsažen v analýze zpracované vojenskou rozvědkou DIA. Ta tvrdí, že zpravodajská komunita se nedávno shodla, že Pchjongjang má až 60 jaderných hlavic.

Zpráva nebyla veřejně potvrzena.

Minulý týden americká velvyslankyně při OSN Nikki Haleyová oznámila, že Washington nebude usilovat o akci Rady bezpečnosti po posledním raketovém testu Severokorejců, protože "čas pro jednání vypršel".

Během víkendu rada jednohlasně schválila nové sankce proti KLDR, které zahrnují zákaz exportu z této země v hodnotě vyšší než miliarda dolarů. Severní Korea reagovala prohlášením, že spustí "tisícinásobnou" odvetu vůči USA.

Ačkoliv od prvního severokorejského jaderného testu uplynulo více než deset let, mnoho analytiků bylo přesvědčeno, že potrvá velmi dlouho, než se podaří vyrobit miniaturizovanou jadernou hlavici použitelnou na raketě. Zdá se, že už k tomu došlo.

Celý článek v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7021

Diskuse

Obsah vydání | 11. 8. 2017