Německá vládní krize: Seehofer signalizuje vůli k dohodě

18. 6. 2018

čas čtení 2 minuty
Spor o azylové řízení mezi kancléřkou a ministrem vnitra, mezi CDU a CSU, plně eskaluje. Léta se rodící mocenský boj se dostává na program Bundestagu.


Koaliční bavorská CSU podpoří svého ministra vnitra Seehofera ve sporu ohledně nevpuštění žadatelů na hranicích - ale tato opatření by měla být pozastavena až do začátku července. Kancléřka by měla mít dva týdny na to najít evropské řešení.

Ve sporu s kancléřkou Merkelovou usiluje Seehofer zřejmě o kompromis: Očekává se, že předsednictvo zemské frakce CSU Seehoferovi v pondělí projekt schválí, pokud dojde k odmítnutí ze strany zbytku EU, ale současně rozhodne, že opatření bude pozastaveno až do doby po summitu EU na konci měsíce. Odmítání žadatelů o azyl, kteří byli v Německu legálně odmítnuti, by však

Ve sporu s německou kancléřkou Angelou Merkelovou (CDU) v azylové politice usiluje ministr vnitra Horst Seehofer (CSU) zřejmě kompromis: Ekonomové očekávají v neděli v Berlíně, že předsednictvo a parlamentní skupiny CSU tento projekty pondělí Seehofer po odmítnutí od jinde v EU již ale současně rozhodne, že toto opatření bude pozastaveno až po summitu EU koncem měsíce. Odmítání žadatelů o azyl, kteří již byli v Německu legálně odmítnuti, by však mělo začít okamžitě platit okamžitě.

Merkelová se soustředí na summit v Bruselu a nečekaně se hodlá v nejbližších dnech sejít s představiteli zemí jako Rakousko, Itálie a Maďarsko. Chce dosáhnout přinejmenším dvoustranných dohod o lepší ochraně hranic v rámci EU a mezi EU a zeměmi západního Balkánu.

Ačkoliv Seehofer ve čtvrtek řekl v omezeném kruhu členů CSU, že už "nemůže pracovat s touto ženou", CSU zjevně vidí možnost uzavřít dohodu s Merkelovou, která je předsedkyní CDU. "Situace je vážná, ale zvládnutelná," napsal Seehofer v hostujícím komentáři listu Frankfurter Allgemeine Zeitung. Zde také oznámil, že chce dát kancléřce čas do summitu EU koncem měsíce.

Mezitím ale jednotliví politici CDU požadují ještě rozhodnější opatření proti nelegálnímu přistěhovalectví, než jaké plánuje Seehofer.

Místopředseda opoziční FDP Wolfgang Kubicki navrhuje, aby dublinské případy byly od 1. července odmítány na německé hranici. "Merkelová bude mít 14 dní k nalezení evropského řešení," řekl Kubicki v rozhovoru pro list Die Welt.

Celý text v němčině: ZDE

0
Vytisknout
7279

Diskuse

Obsah vydání | 20. 6. 2018