V Evropě teď jde o všechno

20. 6. 2018

čas čtení 3 minuty
V nové situaci jsou konflikty ultralevice s centristy zbytečným odváděním pozornosti


Rozhodujícím okamžikem pro budoucnost Evropy budou volby do Evropského parlamentu v květnu 2019. Při té příležitosti se ultrapravicové a populistické strany pokusí ovládnout Evropskou unii. Dramatické události za posledních čtrnáct dní, v Německu a v Itálii, jsou jen předzvěstí nadcházejícího konfliktu, píše Natalie Nougayrede.

Otázka migrace je začátkem velkého evropského konfliktu dvou různých pojetí politiky: liberálnědemokratické, otevřené společnosti oproti uzavřené pevnosti Evropa, iliberální a nesnášenlivé. Vítězství iliberalismu by hrálo do rukou protievropským předákům ve Washingtonu a v Moskvě, kteří by měli prospěch ze vzniklého chaosu, který silně podporují.



Červen 2018 otřásl liberálním pořádkem Evropy bezprecedentním způsobem. Nejprve přišlo vítězství ultrapravice v Itálii (je to první zakládající stát EU, jemuž vládne nyní ultrapravicová vláda), která začalo odmítat lodi se zachráněnými uprchlíky. Pak začal hovořit jednatřicetiletý rakouský kancléř Sebastian Kurz, který je v koalici se Stranou svobody, založenou v padesátých letech bývalými nacisty, o potřebě utvořit novou "osu ochotných" s populisty v Itálii a v Maďarsku.

Pak došlo k útoku na Angelu Merkelovou v Berlíně. Ta dostala ultimatum čtrnácti dnů od Horsta Seehofera z CSU, strany, která přijala ultrapravicovou protiimigrantskou rétoriku strany AfD. A pak zveřejnil Donald Trump jeden z nejprovokativnějších tweetů svého prezidentského úřadu. " Lidé v Německu se obracejí proti svému vedení, protože migrace otřásá už tak chabou berlínskou koalicí." Trump se zjevně snaží Merkelovou svrhnout. Předtím Trump podpořil iredentismus v Evropě, když tvrdil, že "Krym je v Rusku, protože lidé tam mluví rusky." Určitě ten signál dobře slyšeli ultrapravicoví maďarští iredentisté, kteří sní o vytvoření Velkého Maďarska na úkor Slovenska, Srbska a Rumunska?

Vladimír Putin prý čeká na pozvání z Washingtonu na schůzku s Donaldem Trumpem - Kurz by chtěl tento summit uspořádat ve Vídni.

Seehofer, Orbán a další chtějí svrhnout v EU liberální pořádek. Chtějí EU pozměnit, aby byla založena na jejich konzervativních, křesťanských, nacionalistických postojích a domnívají se, že je Západ terčem útoku nebělochů a muslimské hrozby a migrace. Chtějí Evropu ovládnout. Součástí této "osy" bude polská populistická vláda a části Balkánu.

Zprávy přicházející z Evropy nejsou všechny špatné. Zbývá ještě Macron a Merkelová a Španělsko má novou středolevicovou vládu. Ekonomika EU si vede líp a z průzkumů veřejného mínění vyplývá sílící podpora pro evropskou organizaci.

Avšak pro demokraty po celé Evropě nastala doba rozhodování. Všechny síly, stavějící se proti ultrapravici, se musejí sjednotit. V nové situaci jsou konflikty ultralevice s centristy zbytečným odváděním pozornosti.

Podrobnosti v angličtině ZDE



0
Vytisknout
13143

Diskuse

Obsah vydání | 22. 6. 2018