V anglické nemocnici usmrtili zdravotníci 650 pacientů

20. 6. 2018

čas čtení 2 minuty
Foto: Jane Bartonová, která přes deset let s vědomím ředitelů nemocnice zabíjela pacienty morfiem

Britský ministr zdravotnictví Jeremy Hunt se ve středu "omluvil" v Dolní sněmovně rodinným příslušníkům 650 starších pacientů, kteří byli v letech 1989-2000 v nemocnici v Gosportu zdravotníky usmrceni záměrným předávkováním morfia.

Rodinní příslušníci si léta stěžovali, ale nikdo jejich stížnosti nebral vážně. Před používáním záměrně nebezpečných dávek morfia varovaly i zdravotní sestry, pracující v této nemocnici, ale ani jejich stížnosti nikdo nebral vážně, byly považovány za kverulantky.



Věc je medializována až nyní, kdy bývalý biskup z Liverpoolu James Jones, který vedl vyšetřování katastrofy na fotbalovém stadionu v Hillsborough, kde v roce 1989 po rozkladu divácké tribuny bylo umačkáno k smrti asi 90 osob, vyšetřoval na základě poskytnuté nemocniční dokumentace úmrtí 1500 pacientů v této a zjistil, že 456 z nich zemřelo v důsledku předávkování opiodních léčiv (morfia). Dalších 200 pacientů bylo zřejmě stejným způsobem připraveno o život.

Předávkovávání morfia pacientům nařizovala v 90. letech dr. Jane Bartonová. Nemocnice si zavedla zvláštní intenzivní dávkovač a zdravotní sestry věděly, že na koho je napojen ten dávkovač, ten brzo zemře. Vedoucí zdravotníci nemocnice věděli o této praxi, ale nic proti ní nepodnikli.

Reportér rozhlasu BBC zjistil, že nemocnice byla pod velkým tlakem nedostatku lůžek. Byla používána jako odkladiště pro přestárlé a těžko léčitelné pacienty, kteří byli do této nemocnice posílání údajně na rehabilitaci, ale její zdravotníci věděli, že pokud se stav jejich pacientů zhorší a budou potřebovat odborný zákrok v jiné nemocnici, ten odborný zákrok jim nebude poskytnut a pacienti nebudou přijati jinde na léčbu. Tak jim zkracovali život morfiem.

Lékařka dr. Jane Bartonová byla v roce 2009 ostře kritizována za odborné nedostatky a regulační orgán britských lékařů uvalil určitá omezení na její lékařskou praxi, nezbavil ji však lékařského oprávnění.

Nikdo dosud nebyl za smrt těchto 650 pacientů trestně stíhán.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
9679

Diskuse

Obsah vydání | 26. 6. 2018